Kosovu zbog demarkacije preti haos…

Hrvatski portal Dnevnik piše da bi spor oko „definisanja granice sa Crnom Gorom“ mogao da dovede Kosovo do „ruba haosa“. Do tog haosa bi došlo pošto opozicija u Prištini smatra da je sporazum o demarkaciji „izdaja“, prenose hrvatski mediji.

Izražava se bojazan i da bi u narednih četiri do pet godina zbog tog spora mogao da se dogodi novi rat na Balkanu.

Kako portal navodi, na nenaseljenoj planini Rugovi „na granici Kosova i Crne Gore“ je samo poneko stado ovaca na ispaši, „ali bi spor oko definisanja granične linije između dve zemlje mogao da gurne Kosovo u haos“.

Taj portal prenosi i navode Frans presa da je, u vreme bivše Jugoslavije, koja se raspala u ratovima devedesetih, ta granica bila unutrašnja i nikada precizno određena.

Prema tom tekstu, sporazum o granici je ključan u nastojanju Prištine da dobije bezvizni režim sa EU i za dalju integraciju u evropski blok.

Ocenjuje i da se očekivalo da će ratifikacija sporazuma o granici proći glatko s obzirom na prijateljske veze koje su uspostavljene nakon što je Podgorica priznala kosovsku nezavisnost, „uprkos žestokom protivljenju Beograda koji i dalje na Kosovo gleda kao na svoju južnu pokrajinu“.

Podseća se na nasilne proteste, suzavac u kosovskom parlamentu, kao i na to da je jedan od lidera „Samoopredeljenja“ Aljbin Kurti sporazum nazvao „činom kapitulacije“ i „izdajom“ i naveo da je „rat oko granice s Crnom Gorom „verovatan… u narednih četiri do pet godina“.

Navodi se i da je crnogorski premijer Milo Đukanović nedavno rekao da njegova zemlja ne namerava uzeti „ni kvadratni metar kosovske teritorije“ i pozvao Prištinu da ratifikuje postignuti sporazum.

Ukazuje se i da je opozicija u Prištini zatražila da se pitanje demarkacije rešava međunarodnom arbitražom, a da je predsednik Kosova Hašim Tači, s druge strane, upozorio da bi odbijanje ratifikacije sporazuma moglo da bude „fatalno za Kosovo“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

demarkacijahaosKosovo i Metohija
Komentari (0)
Dodaj komentar