Kovač: Blizu smo ispunjenja hrvatskih zahteva prema Srbiju

Poglavlje 23 u pregovorima EU sa Srbijom o članstvu biće otvoreni ako hrvatski zahtevi budu ispunjeni, izjavio je danas tehnički ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač.

„Od naših pregovarača čujem da smo blizu tome da svi hrvatski zahtevi budu ostvareni i integrisani u pregovaračku poziciju EU. Ako bude tako, moći ćemo da otvorimo to poglavlje Srbije s EU. U protivnom neće biti moguće“, rekao je Kovač novinarima u Zagrebu.

Dodao je da Hrvatska „nije jedina koja ima neke zahteve“.

Zemlje Evropske unije ni danas nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što prevashodno Hrvatska iz „suštinskih razloga“ i Velika Britanija „tehnički“, zbog situacije s Bregzitom, nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna.

To su agenciji Beta rekli zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu po završetku sastanka Radne grupe za susedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA) koji su podvukli da je zasad jedino pouzdano da će 30. juna biti održana Medjuvladina konferencija EU-Turska na kojoj će biti otvorena nova poglavlja u pregovorima s Ankarom.

Službeni Zagreb traži da Beograd ukine regionalnu pravosudnu nadležnost za ratne zločine, da osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i da ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar