Kovačevski: Samo uz međusobnu podršku možemo da obezbedimo stabilnost energetskog sistema

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ocenio je danas da su saradnja, investicije i solidarnost tri principa na kojima treba da se zasniva socijalno-pravedna energetska transformacija Evrope.

„Energetska kriza sa kojom se suočava cela Evropa i svet pokazala nam je da samo uz međusobnu podršku možemo da obezbedimo stabilnost energetskog sistema, ali i razmišljamo o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije“, rekao je Kovačevski na okruglom stolu „Socijalno pravedna energetska transformacija Evrope“.

Taj panel je održan u organizaciji Fondacije Fridrih Ebert, Međunarodnog centra Ulof Palme i Progres – Instituta za socijaldemokratiju.

Učestvovali su i Martin Šulc, predsednik Fondacije Fridrih Ebert i bivši predsednik Evropskog parlamenta, premijer Kosova Aljbin Kurti, ministarka spoljnih poslova Švedske En Linde i Hristina Spasevska, prorektorka Univerziteta Ćiril i Metodije u Skoplju.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je ocenio da prevazilaženje složenih problema zaheva izgradnju snažnih saveza i otpornijih društava u Evropi i šire.

„Energetsku krizu možemo prevazići samo ako tražimo regionalna rešenja, a ne da svaka država to radi sama za sebe“, rekao je Kurti.

Napomenuo je da Vlada Kosova postavlja nove temelje za budući energetski sektor kako bi osigurala čistu energiju, sistem koji će omogućiti društveno-pravednu tranziciju.

Martin Šulc je istakao hitnu potrebu društvene i ekološke transformacije zemalja regije, ističući mogućnosti koje nudi bliža suradnja s evropskim institucijama u sprovodjenju politika zaštite okoline kako bi se što efikasnije prevazišli izazovi u konteksti zelene agende.

Bivši predsednik Evroskog saveta je poručio Evropskoj uniji da mora shvatiti da Evropa nisu samo članice EU, već da su Evropa i Ujedinjeno Kraljevstvo i zemlje Zapadnog Balkana.

„Svi oni moraju biti uključeni u strategije EU, koja ima finansijska sredstva koja treba izdvojiti, posebno u korist zemalja pogođenih ovom ekonomsko-energetskom krizom“, rekao je Šulc i istakao da tu smeju postojati dvostruki standardi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar