Krivokapić smenjuje ministra zbog izjave o Srebrenici

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da je tražio ostavku od ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog izjave o Srebrenici, a pošto ministar nije promenio svoj stav, doneo je predlog o njegovom razrešenju.

Leposavić je ranije izjavio da će priznati genocid u Srebrenici „kada se to nedvosmisleno utvrdi“, te da je sud u Hagu, gde je suđeno za taj genocid, „izgubio svoj legitimitet“.

„Izjava je ostala na istom tonu i nisam sebi mogao dopustiti taj luksuz, nego sam reagovao u ime Vlade i rekao ono što je činjenica. Tražio sam ostavku Leposavića, jer smatram da je to najbolji način da ličnim činom pokažemo svoju odgovornost“, rekao je Krivokapić u vanrednom obraćanju medijima.

Premijer Crne Gore je istakao da je Leposavić čovek retke inteligencije i izuzetnog poznavanja prava.

„Da je to uradio ministar poljoprivrede, ja bih rekao uradio je iz neznanja. Ali, on je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava. Za taj nivo kompetencije je nedopustivo da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove“, predočio je Krivokapić.

„Ničija biografija ne može biti opravdanje za bilo kakve aktivnosti. Samo dela svedoče o nama“, poručio je Krivokapić.

Ko je Vladimir Leposavić?

Crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, čiju smenu traži premijer Zdravko Krivokapić zbog izjave o Srebrenici, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu sa prosečnom ocenom 10.

Specijalizovao je međunarodna ljudska prava na Univerzitetu u Vašingtonu kao Fulbratov stipendista.

Doktorirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu na Ustavnom pravu i zaštiti ljudskih manjina.

Osim kao pravni savetnik MCP, bio je, između ostalog, angažovan kao docent na Union univerzitetu u Beogradu, predavač na Mediteran univerzitetu, istraživač Advokatske grupe za međunarodno pravo i politiku (PILPG) u Vašingtonu, medijator Nacionalnog centra za posredovanje u rešavanju sporova Srbije. Autor je dve monografije…

Rođen je 1984. u Baru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crna goraministarsmenazdravko krivokapic
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • milovan

    Pa Krivokapicu,bas zato sto je ministar pravde.!!! On zna sta prica,za razliku od tebe.Ministar zna kakav je to bio sud. Ali.Tebi rekli da moras da ga smenis i ti moras.Nemas ti obraz.Za razliku od Ministra.Njemu je preca istina od polozaja .A tebi je polozaj vazniji od istine