Kusturica pod Ostrogom odlikovan ordenom SPC

Srpska pravoslavna crkva odlikovala je režisera Emira Kustruricu ordenom despota Stefana Lazarevića koji mu je pod Ostrogom, u Crnoj Gori, danas uručio mitripolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
Kusturica je boravio pod Ostrogom povodom crkvene proslave Svetog Vasilija Ostroškog. Pod Ostrogom se, prema pisanju podgoričkih medija, okupilo nekoliko hiljada vernika iz Crne Gore i regiona. 

Amfilohije je kazao da je Nemanja, kako je kršteno ime reditelja Kusturice, odlikovan za „unapredenje  pravoslavne, filmske umetnosti“ i kao „nosilac velike istine da umetnost i lepota spasavaju svet“.

„Izražavam duboko poštovanje prema našoj Crkvi, našim svecima, posebno u trenutku kada su pravoslavlje i hrišćanska kultura na udaru i kada hrišćanstvo preživljava teškoće na Bliskom Istoku i na mnogim tačkama na planeti“, rekao je Kustrurica zahvaljući na odlikovanju.

Kusturica je poručio da je važno to što se ovih dana održava „Medjunarodni, hristovaskrsni festival pravoslavnog filma“, u vremenu, kada „film umire“.

„Pošto smo mi predstavnici baštine hrišćanske kulture, a ne samo religije, dobro je da se obnavlja jedna vrsta iskustva koja se zove film i koja je u prošlom veku jedva dahtala pod teretom tehnologije, a sad praktično nestaje. Mislim da su upravo festivali mesto gde će filmovi da ožive“, rekao je Kusturica.

U okviru prvog, pravoslavnog festivala filmovi će se prikazivati u Podgorici Nikšiću i Beranama, a kao jedna od učesnika najavljen je ruski reditelj Nikita Mihalkov.

Režiser je pod Ostrog došao u pratnji „Noćnih vukova“, masovnog, motociklističkog kluba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar