Lavrov želi da pokaže SAD da ne odustaju od uticaja u BiH

SARAJEVO – U Sarajevu se procenjuje da bi se već na proleće naredne godine mogla očekivati velika međunarodna inicijativa za rešavanje preostalih pitanja u BiH, posebno u pogledu ustavne reforme.

Na tom pitanju angažuju se, prema oceni medija, SAD, ali će biti važna i uloga Brisela, ali i posredno Moskve, kako sugeriše Dnevni Avaz.

Taj list ocenjuje, u nedavnoj analizi, da je datum dvodnevne posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova BIH pažljivo odabran zbog činjenice da se 14. decembra obeležava 25. godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, što se u diplomatskim izvorima tumači kao pokušaj Moskve da pokaže da se nehe lako odreći postignutog uticaja na Balkanu, a posebno u BiH.

Činjenica da Lavrov dolazi u BiH, dok traje pandemija, govori, prema neimenovanom izvoru Avaza, da Moskva ne namerava olako da popusti i prepusti svoj uticaj nekom drugom.

„Ovaj datum i način realizacije posete su poruka Sjedinjenim Američkim Državama i posebno Evropskoj uniji da Rusija ostaje međunarodni igrač u regiji“, navodi izvor lista.

Kako se navodi, Rusija je bez sumnje zabrinuta ozbiljnim najavama iz Vašingtona da će nova administracija snažnije podržati integraciju BiH u evropsku i euroatlantsku zajednicu, zbog čega Lavrov želi personalno da poruči rivalima da ima svoje igrače u BiH.

Dodaje se da dobro upućeni izvori smatraju da, iako je evidentan ruski uticaj u BiH, neće moći da spreči eventualnu snažniju inicijativu Vašingtona, kao i da je izvesnije da će Rusi pokušati da usporie američku inicijativu preko partnera iz Evropske unije.

List ocenjuje da poseta ruskog zvaničnika, koja dolazi nakon posete američkog državnog sekretara regionu i posete evropskog šefa diplomatije BiH, ukazuje da veliki i važni svetski zvaničnici zauzimaju pozicije uoči početka delovanja nove američke administracije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar