Lider vladajućih socijaldemokrata u Rumuniji odbacio optužbe

Lider vladajućih socijaldemokrata u Rumuniji Liviu Dragnea odbacio je danas optužbe o malverzacijama na sudu u Bukureštu, čiji će ishod biti odlučujući za budućnost tog kontroverznog političara, javila je agencija Frans pres.

„Potpuno sam nevin i ovo sudjenje smatram političkim“, rekao je Dragnea (56) u Visokom kasacionom sudu gde je prvi put saslušan od početka žalbenog postupka u aferi fiktivnih radnih mesta koja mu se pripisuju.

Lider Socijaldemokratske partije osudjen je u junu prošle godine na tri i po godine zatvora ali je podneo žalbu na presudu.

Naredno saslušanje zakazano je za 20. maj, a o daljoj političkoj sudbini Dragnee znaće se narednih meseci pre predsedničkih izbora zakazanih na jesen.

Već osudjen na dve godine zatvora zbog izborne prevare, što ga onemogućava da bude premijer, Dragnea je u drugoj aferi osumnjičen za proneveru novca iz evropskih fondova.

Njegova stranka na vlasti pokrenula je 2016. godine sporne reforme pravosudja, koje su dovele do protesta gradjana i kritika EU i SAD koje smatraju da reforme podrivaju borbu protiv korupcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar