Lideri četiri stranke traže novi datum za izbore

Lideri četiri najveće partije u Makedoniji traže novi datum za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora, nakon što su propali pregovori da to bude 24. aprila, saopšteno je danas iz kabineta evrokomesara za proširenje Johanse Hana.

Iz te kancelarije je televiziji Alsat M rečeno da je Han makedonskim političkim liderima poručio da je sada na njima da postignu saglasnost i da odrede datum izbora, jer na pregovorima u petak nisu potvrdili datum koji je predvidjen dogovorom iz Pržina, 24. april.

Evrokomesar za proširenje, koji je posredovao u postizanju dogovora iz Pržina, zatražio je od lidera vladajuće VMRO DPMNE premijera Nikole Gruevskog, opozicione SDSM Zoran Zaeva i lidera dve najveće stranke Albanaca u Makedoniji, DUI I DPA, Alija Ahmetija i Menduha Tačija, i dalje sprovode dogovor iz Pržina, koji su potpisali u junu prošle godine.“Politički lideri su to potvrdili. To je i najvažnije pitanje za evrokomesara Hana:  postizanje napretka u sprovodjenju dogovora. Mi i naši medjunarodni partneri ćemo ppodržati svaki napor na priprema za fer izbore s demokratskim standardima“, navodi se u informaciji koju je Alsatu M poslato iz kabineta Johanesa Hana.

Televizija Alsat objavila je da je Hanu postavila pitanje da li je moguće da novi datum za izbore bude 5. jun, uz ocenu da je za sada jasno da Han čeka političku saglasnost četvorice lidera.

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov pozvao je danas lidere četiri najveće političke partije da sprovedu dogovor iz Pržinai time okončau političku krizu koja već dugo opterećuje zemlju.

„Politički dogovor koji je postignut da bi se rešila kriza ima jasne rokove i obaveze. Krajnje je vreme da dosledno, bez daljeg odugovlačenja, sprovedete  politički dogovor iz Pržina“, naveo je Ivanov u pisanoj izjavi.

Makedonski predsednik je zatražio od četiri političke partije da pokažu odgovornost prema gradjanima Makedonije, ocenjujući da je nedozvoljivo neozbiljno ponašanje i nedostatak odgovornosti za državnost. 

U Skoplju su danas nastavljeni pregovori radnih grupa četiri najveće političke stranke o sprovodjenju dogovora iz Pržina, na kojem ih je predsednik Državne izborne komisije Aleksandar Čičakovski obavestio da vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji tehnički mogu da se sprovedu 24. aprila, ali da do tada ne može da se obavi temeljna provera biračkog spiska. 

U pisanoj izjavi Čičakovski je naveo i da ne mogu da se preciziraju rokovi oko pročišćavsanja biračkog spiska i da su za to potrebna najmanje tri do četiri meseca.

Evrpski posrednik u pregovorima makedonskih političkih partija oko sprovodjenja dogovora iz Pržina Peter van Haute ocenio je da je za kredibilne izbore potrebno vreme.

„Očigledno je da ne treba da se držimo rokova. Ono što je potrebno, jeste da se obezbede prvo svi uslovi za prečišćavanje izbornog spiska da bi izbori bili kredibilni“, rekao je evropski posrednik. Van Haute je rekao i da su na današnjem sastanku odnosi medju pregovaračima bili napeti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar