Linta: „Oluja“ samo završni čin etničkog čišćenja Srba iz HR

BEOGRAD – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas da je zločinačka akcija „Oluja“ samo „završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske“.

„Režim Franje Tuđmana je, uz podršku zapadnih centara, tokom četiri godine rata proterao više od pola miliona Srba s ciljem ostvarenja projekta etnički čiste hrvatske države po uzoru na zloglasnu NDH. Tokom četiri godine rata i neposredno posle njega pobijeno je više od 7.000 Srba“, rekao je Linta, navodi se u saopštenju.

On je naveo da se, nažalost, u Srbiji katastrofa Srba u Hrvatskoj često svodi samo na zločinačke akcije „Bljesak“ i „Oluja“ u kojima je proterano više od 250.000 Srba.

Linta ističe da se u Srbiji zaboravlja činjenica da su hrvatske paravojne, vojne i policijske formacije tokom 1991., 1992. i početkom 1993. godine iz desetina hrvatskih gradova i sa većeg područja zapadne Slavonije, takođe, proterale više od 250.000 Srba.

„O tome svedoči dokument Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od 15. maja 1993. godine koji sadrži svedočenje tadašnjeg Generalnog sekretara UN Butrosa Butrosa Galija pred Savetom bezbednosti – da je samo u Jugoslaviju i u Republiku Srpsku Krajinu proterano 251.000 Srba, i to od 1990. do 18. marta 1993. godine. Takođe, treba uzeti u obzir da je u prve dve godine rata više desetina hiljada Srba spašavalo gole živote prinudnim odlaskom iz hrvatskih gradova u treće zemlje (evropske države i drugo)“, rekao je Linta.

On je podsetio da je Vlada Srbije 5. avgust proglasila za Dan sećanja na stradale i prognane Srbe i da je zbog toga važno da se ovih dana setimo i govorimo i o katastrofi koju su doživeli Srbi u Federaciji BiH.

„Sa tog područja je takođe proterano više od pola miliona Srba od strane tzv. Armije BiH i Hrvatskog veća odbrane i raznih bošnjačkih i hrvatskih paravojnih i policijskih formacija. Sa područja Kosova i Metohije je proterano više od 250.000 Srba i drugih nealbanaca“, rekao je Linta, piše u saopštenju.

Kako je dodao, prema podacima institucija Republike Srpske u BiH je stradalo više od 30.000 Srba, a prema podacima Koordinacije srpskih udruženja nestalih, ubijenih i poginulih lica na KiM je ubijeno više od 2.000 Srba i kindapovano više od 900 Srba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar