Lisice na ulicama Tomislavgrada učestala pojava

SARAJEVO – U Tomislavgradu, poznatijem kao Duvno, u Federaciji BiH pojava lisica na ulicama tog mesta u blizini stambenih objekata je postala uobičajena, ali i upozoravajući faktor na nešto što nije u prirodi divljih zveri.

Iz Veterinarske stanice je za Fenu rečeno da se ili radi o bolesti, a nije isključeno ni prilagođavanje tih životinja novim životnim uslovima.

Prema informacijama stanara, u blizini Franjevačkog samostana, Doma zdravlja Tomislavgrad, ali i samom centru grada, kao i prigradskim naseljima, već nekoliko večeri viđene su lisice koje bez ikakvog straha dolaze pred porodične kuće.

„Iznenadio sam se kad sam video kako lisica namerava da uđe u dvorište bez ikakvog straha, ali ju je sprečio pas. Izašao sam i poterao sam je i ona se izgubila“, ispričao je za Fenu jedan od stanovnika naselja u blizini Franjevačkog samostana.

Za tamošnje veterinare ovakvo ponašanje lisice nije normalna pojava.

„Iako ova životinja živi u šumama i podzemnim brlozima nije retkost da se viđa u blizini naselja u potrazi za hranom, ali za njenu pojavu u gradskoj sredini treba gledati s oprezom“, smatraju veterinari.

Lovcima su preporučili da se organizuju i ispitaju razloge za ovu pojavu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar