Majke troje i više dece u Crnoj Gori ponovo protestuju

Nakon što je Ustavni sud Crne Gore ocenio neustavnim odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti kojima je predviđena naknada za majke sa troje i više dece, majke, koje su do skoro bile korisnice naknade, okupile su se danas ispred zgrade te pravosudne institucije.

Kako je prenela RTCG, one su u jednom trenutku probile policijski kordon i došle do vrata suda, a onda je stigla policijska jedinica opremjena za razbijanje demonstracija i potisnula ih od vrata.

Više stotina žena je, kako se navodi, krenulo u protestnu šetnju, skandirajući „Ostavke, ostavke“.

Majke su saopštile da njihovom predstavniku nije dozvoljeno da prisustvuje raspravi Ustavnog suda.

Predstavnica majki, Željka Savković, saopštila je da to što im nisu dozvolili da prisustvuju raspravi predstavlja uvredu za sve majke.

„Majke su izašle na ulicu da odbrane svoje pravo, a nisu znale da će morati da brane Ustav Crne Gore“, rekla je ona.

Savković je nadležnima postavila pitanje zašto se nakon godinu i po dana razmatra inicijativa o zakonu, a ne odmah nakon usvajanja.

„Zato što im je odgovaralo da one majke koje nisu sad na protesu dobiju naknade“, kazala je ona.

Jedna od učesnica protesta, Rosanda Peković, izjavila je novinarima da se danas određuje sudbina 21.600 porodica.

„Videćemo da li im je cilj da ostave te porodice bez ičega, ili će nas zaštititi. Hoćemo da vratimo status pravne države. Naš zadatak je da tražimo odgovornost od onih koji su opljačkali fabrike i ostavili nas bez posla“, kazala je Peković.

Ustavni sud pokrenuo je krajem decembra postupak za ocenu ustavnosti pomenutog zakona.

Inicijativu su podneli Gospava Vujisić, Dragoljub Bukilic i Draginja Rakočević iz Kolašina, ocenjujući da su pojedine odredbe Zakona diskriminatorske i u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore.

„Zakonskim odredbama nisu diskriminisane pojedine kategorije žena, već i očevi“, kaže se u inicijativi.

Vlada je dala negativno mišljenje u vezi tog zakona, zbog diskriminatornog karaktera predloženih rešenja i aspekta predmeta uređivanja.

„Radni staž ne može biti osnov za ostvarivanje prava iz socijalne i dečje zaštite, s obzirom na to da se pravo na socijalnu zaštitu ostvaruje po osnovu socijalno-zaštitnih kriterijuma“, kaže se u mišljenju vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

majkePodgoricaprotesti
Komentari (0)
Dodaj komentar