Makedonci u panici: Zagađenost vazduha viša od dozvoljene granice

Zagađenost vazduha u Makedoniji štetna je po zdravlje i viša je od granice kada se u Pekingu, na primer, zbog takvog nivoa zagađenosti proglašava uzbuna.

Makedonske vlasti za sada savetuju građanima da ne izlaze iz svojih domova, a nevladine organizacije zahtevaju više akcije protiv zagađenja.

Vrednosti zagađenja, naime, u pojedinim opštinama su više od 24 puta iznad dozvoljenih i sigurnih po zdravlje. Izmerene količine čestica manjih od 10 mikrona (PM10) i manjih od 2,5 mikrona (PM25) deset su puta veće od vrednosti na kojima bi u Hrvatskoj, na primer, Centar za javno zdravlje proglasio uzbunu zbog zagađenja.

„Osećam se bespomoćno, bezizlazno, uplašena za zdravlje moje dece i najbližih, rekla je za Jutarnji list Rebeka Jankovska Risteski, jedna od najpoznatijih makedonskih pevačica, i majka troje dece.

Ona je kazala da stalno oseća mučnine, povremeno joj se muti vid i ima glavobolje.

„Kada živiš u ovoliko zagađenom gradu svakodnevne obaveze svedeš na minimum koliko možeš“, objasnila je.

U noći između nedelje i ponedeljka u opštini Karpoš zabeležena je rekordno visoka koncentracija od 1218 mg čestica manjih od 10 mikrona (PM10) po kubnom metru. Najviši dozvoljeni nivo u Evroi je 50mg. U opštini Centar izmereno je 356mg/m3 puno opasnijih čestica manjih od 2,5 mikrona (PM2,5), čija je najviša dozvoljena koncentracija 20mg.

Inače, problem sa zagađenjem najizraženiji je u zimskim mesecima, tvrdi Skopljanka Sanja.

Većina domaćinstava u Makedoniji greje se na drva, ali se često pali i sve drugo što dođe pod ruku – gume, plastika, laminati, tepisi…

Iako problem traje već duže vreme, lokalne vlasti do sada nisu činile ništa kako bi ga rešile, već građane upućuju da ne izlaze iz svojih domova osim u slučaju preke potrebe.

Građani se snalaze kako znaju i umeju, a većina njih nosi maskena licu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

makedonijavazduh
Komentari (0)
Dodaj komentar