Makedonski ministar: Proterani ruski diplomata izašao iz diplomatskog madata

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je danas da je ruski diplomata proteran iz Skoplja i jer je „izašao iz diplomatskog mandata“ i odredbi Bečke konvencije.

„Radi se o pokušaju dobijanja klasifikovanih informacija važnih za bezbednost Makedonije. Naša saznanja su evidentirana i potkrepljena čvrstim dokazima, i nemamo dileme oko toga“, rekao je Dimitrov.

To je, dodao je, bila i zaštita državnog interesa, integriteta institucija i bezbednosti države.

Ministar je rekao da je to drugi razlog za proterivanje ruskog diplomate, a da je prvi da se pokaže solidarnost s Velikom Britanijom zbog trovanja bivšeg dvostrukog ruskog agenta.

Po njegovim rečima, odluka o proterivanju ruskog diplomate doneta je posle pažljivog razmatranja i analize.

Povodom interesovanja javnosti koje proterani diplomata, Dimitrov je istakao, da je Makedonija dužna da zaštiti njegov identitet zbog sigurnosti i poštovanja prema Ruskoj Federaciji.

Ministar spoljnih poslova je ocenio da medju prijateljima ima i nerazumevanja, ali da će prijateljstvo biti jače kad se to prevazidje.

„Želimo da imamo prijateljske odnose sa svim državama, koji podrazumevaju iskrenost i razumevanje za strateške i ključne interese obe strane“, rekao je Dimitrov.

On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministarkom Austrije za spoljne poslove Karen Knajsl, koja je u poseti Makedoniji.

Knajsl je, kako su preneli mediji, rekla da je Austrija solidarna s Velikom Britanijom posle hemijskog napada, ali da je proterivanje diplomata bilateralno pitanje.

„Austrija vodi politiku neutralnosti i uvek smo gradili mostove. To je tradicija austrijske diplomatije“, rekla je Knajsl na ptanje zašti Beč nije proterao nijednog ruskog diplomatu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar