Mediji: Penava na protest pozvao celu Hrvatsku

ZAGREB – Uprkos protiveljenju premijera Andreja Plenkovića i dela vladajuće HDZ, gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, ostao je pri odluci da u tom gradu, u subotu 13. oktobra, bude održan protest protiv, kako je rekao, sramnog nečinjenja državnih institucija na procesuiranju ratnih zločina.

Penava je na konferenciji za novinare potvrdio je da protest neće biti otkazan i pozvao sve građane Vukovara i celu hrvatsku javnost da dođu u taj grad, gde će, kako je rekao, biti održan miran protest.

Na konferenciji za medije u Vukovaru na kojoj nisu bila dozvoljena novinarska pitanja, Penva je rekao da se povodom najavljenog protesta u poslednjih mesec u medijima vodila, takođe, sramna rasprava.

„To svedoči o ogromnom nerazumevanju za temu ratnih zločina, za temu stradalnika Domovinskog rata i duboki nedostatak svesti o težini traume koja pogađa veliki broj ljudi“, rekao je novinarima vukovarski gradonačelnik, preneli su hrvatski mediji.

U fokusu je priče, kaže, pokušaj analize zločina, pokušaj shvatanja okolnosti u kojima stradalnici rata žive već duže od 27 godina, kao i analiza i ocena društva u kojem živimo, u kojem najteži zločini nisu procesuirani i u kojem žrtve nisu dobile pravdu.

„Počinitelji zločina slobodno šetaju, dobijaju dojave na vreme da napuste državu kad je to potrebno ili su amnestirani zbog političkih dogovora“, naveo je.

Penavin apel podržao je Savez udruženja vetrana hrvatskih gardijskih jedinica i Udruženje specijalne policije iz proteklog rata, zamenk gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine, Srđan Milaković, rekao je da i vukovarski Srbi imaju razlog da traže da najavljen protest bude podsticaj državnim institucijama da stradanja svih, pa tako i srpskih civila, posle 27 godina nečinjenja budu rasvetljeni, a odgovori izvedeni pred lice pravde.

Iako Penava, koji je iz HDZ-a, tvrdi da nije reč o protestu protiv aktuelne vlasti, portal Dnevno piše da je teško oteti se utisku da je protest protiv institucija kojima rukovodi HDZ, a da istovremeno ne protestuje protiv vlade.

U političkim krugovima, navodi se, Penavin protest je protumačen kao svojevrsni udarac desnog krila vladajuće stranke na premijera Andreja Plenkovića. A ulje na vatru dolio je Branimir Glavaš koji je javno rekao da iza rotesta stoji drugi čovek HDZ-a Milijan Brkić, koji poslednjih dana pokušava da se izbavi iz, kako se navodi, kaljuge u koju je upao zbog afere SMS.

Inače, piše Dnevno, u delu javnosti, i ova je afera protumačena kao ona koja krije političku pozadinu pa se tako spekuliše da otvarajući priču staru nekoliko godina Plenković pokušava da eliminiše Brkića iz političke arene, budući da je upravo on „neokrunjeni vladar desnog ogranka HDZ-a“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar