Mediji: Pozadina Plenkovićeve kapitulacije pred sindikatima

ZAGREB – Odluka hrvatske vlade da bezuslovno prihvati predlog referendumske inicijative o produženju radnog veka do 67 godine života, izazvala je mnoga reagovanja, a osnovno pitanje koje se postavlja u javnosti je zašto je došlo do ovkog, kako kažu, Kopernikanskog obrta u kome je premijer Andrej Plenković kapitulirao pred sindikatima.

Nakon što su mesecima vodili protivreferendumsku kampanju, a potom odugovlačili s prebrojavanjem potpisa i odlukom šta će s njima, premijer Andrej Plenković je juče u tradicionalnoj uvodnoj reči na sednici vlade sve iznenadio kada je rekao da će svi zahtevi referendumske inicijative biti ispunjeni.

„Čuli smo poruku hrvatskih građana. To je ključna i glavna poruka. Prihvatićemo u celosti zahteve referendumske incijative“, kazao je Plenković, prenela je zagrebačka N1 tv.

Sindikati su, navodi se, zadovoljni, ali i dalje na velikom oprezu.

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata kaže da ih na taj oprez upravo tera ranije iskustvo.

Izjasniće se konačno, dodao je, kada sve sagledaju i kada se uvere da vlada ne želi samo da kupi vreme takvom najavom kao bi, kako kaže, “preskočila” predstojeće predsedničke izbore.

Njegov kolega iz Samostalnih sindikata, Mladen Novosel, smatra da referendum o pitanju pomeranja starosne granice za odlazak u peniju, uprkos vladinoj odluci, treba da bude održan, jer su građani dali svoje potpise.

Za održavanje referenduma o tom pitanju prikupljeno je više nego dovoljno potpisa građana – preko 700.000.

S druge strane Hrvatsko udruženje poslodavaca kritikuje vladu i smatra da takvo rešenje može biti samo kratkog daha i privremeno.

Nejasno je, smatraju, kako to ođednom penzionom sistemu ne preti kolaps zbog manjka od 45 milijardi kuna.

Ministar finansija Zdravko Marić, međutim, tvrdi da penzije nisu pod znakom pitanja i da ne bi trebalo izvoditi pogrešne zaključke.

U međuvremenu, premijer Plenković izbegava da odgovori na pitanje da li je prihvatanje zahteva sindikata i građana kapitulacija vlade.

Riječki Novi list piše da je Plenković prihvatanjem tih zahteva priznao poraz, te da će vlada, nakon devet meseci, odustati od glavnih temelja penzione reforme i u zakonodavstvo ugrađiti sve zahteve istaknute u referendumskoj inicijativi.

Neimenovani visoki funkcioner vladajućeg HDZ je za ovaj riječki dnevnik rekao da bi toj stranci, premijeru i predsednici Republike „zaista bilo neugodno da paralelno s izbornom kampanjom u javnosti traje i rasprava o ovom referendumu“.

Navodi i da su Plenkovićev prioritet predsednički izbori i da je radije potpisao „ličnu političku kapitulaciju“ prihvatanjem ovih zahteva, nego da je ignorišući ih umanjio šanse Kolinde Grabar-Kitarović.

Odlagao je ovu odluku, kaže funkcioner HDZ, jer se smatralo da je da je ipak moguć dogovor sa sindikatima, kako niko iz ovoga ne bi izašao kao gubitnik.

„Ali, sindikati su ovaj put bili nepopustljivi“, naveo je sagovornik Novog lista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar