Meta: Albanija za otvaranje brodske linije Virpazar-Skadar

BAR – Albanski predsednik Iljir Meta izjavio je danas u Baru da je njegova zemlja zainteresovana za otvaranje brodske linije od Virpazara u Crnoj Gori do albanskog grada Skadra, kao i za to da se produbi korito reke Bojane.

Tokom posete Baru Meta je u tamošnjoj nadbiskupiji razgovarao sa nadbiskupom monsinjorom Rokom Đonlešajem, sveštenicima i potpredsednicom te opštine Tanjom Spičanović o saradnji Bara i albanskih gradova, pre svega u oblasti turizma, prenosi crnogorski sajt Jedro.

Na pitanje da li se u Albaniji razmatra uspostavljanje brodske linije od Virpazara do Skadra i produbljivanje korita reke Bojane u cilju valorizacije Skadarskog jezera, a u interesu i crnogoske i albanske strane, predsednik Albanije je rekao da je to bila tema razgovora na državnom nivou.

On je rekao da dve zemlje otvaraju nove granične prelaze, kao što je prelaz Ckla-Zoganje, kako bi zajedno strateški upravljale zajedničkim bogatstvima koje poseduju.

„Zainteresovani smo da unapređujemo naše kapacitete za turiste otvaranjem plovnih linija Virpazar- Skadar. Takođe, na državnom nivou smo razgovarali o dubljenju korita reke Bojane kako bi i ona bila plovna“, rekao je Meta.

Meta smatra da bi albanskim turistima, koji rado dolaze u Budvu, trebalo predstaviti i potencijale barske rivijere, koja ima i morsku i jezersku obalu.

On je zvaničnicima opštine Bar čestitao na „lepoj saradnji“ sa katoličkom crkvu, a pre sastanka, obišao je i katedralu Svetog Petra Apostola.

Potpredsednica opštine Bar Tanja Spičanović rekla je da su Crna Gora i Albanija prijateljske zemlje čiji model saradnje i međusobnog uvažavanja, kako je navela, može da posluži kao primer ostalim zemljama u regionu.

„Otvaranje graničnog prelaza Ckla -Zoganje će još više povezati ljude u graničnom pojasu, Ostrosa, Krajine sa Albanijom. Opština Bar je budžetom za 2019.godinu predvidela sredstva za projektnu dokumentaciju“, rekla je Špicanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar