Meta: Izabrati kandidata koji će štititi nacionalne interese

TIRANA, 25. aprila (TAnjug) – Predsednik Albanije Iljir Meta poručio je građanima da na današnjim parlamentarnim izborima treba da izaberu kandidata koji će „štititi nacionalne interese i interese građana“.

Meta je istakao da je u Tirani zabeležena „fantastična izlaznost“ birača što, kako je naveo, pokazuje da su Albanci veoma odgovoran narod kada je glasanje u pitanju, prenosi prištinska Koha ditore.

Predsednik Albanije rekao je da je napredak u izbornom procesu presudan u otvaranju pregovora sa EU i da dovodi do jačanja svih institucija u zemlji.

U Albaniji su danas odžani parlamentarni izbori, osmi po redu u poslednjih 29 godina kada su građani prvi put glasali na slobodnim i demokratskim izborima nakon pada komunizma, a predizbornu kampanju pratile su tenzije zbog međusobnih optuživanja.

Albanija ima oko 2,8 miliona stanovnika, a pravo glasa ima 3,6 miliona građana jer mogu da glasaju i Albanci koji žive u drugi zemljama.

Albanci su birali 140 poslanika od 1.800 kandidata među 12 političkih partija, koalicija ili nezavisnih kandidata.

Vladajuća albanska Socijalistička partija Edija Rame vodi na današnjim parlamentarnim izborima u Albaniji, sa osvojenih 46,9 odsto glasova, pokazuje izlazna anketa albanske televizije Top čenel.

Prema rezultatima izlazne ankete, opoziciona Demokratska partija Ljuljzima Baše na putu je da bude na drugom mestu, sa 43,5 odsto glasova, a predviđa se da će Pokret socijalista za integracije ppredsednika Iljira Mete zauzeti treće mesto sa 6,9 odsto osvojenih glasova, prenosi Rojters.

Sva birališta zatvorena su u 19 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar