Meta: U ALB postoji sukob između Rame i demokratije

TIRANA – Albanski predsednik Ilir Meta ističe da je njegova zemlja u dubokoj institucionalnoj i ustavnoj krizi, te da je njegova odgornost da ne sedi skrštenih ruku, već da radi na što skorijem rešavanju krize.

„Danas u Albaniji postoji samo jedan sukob. To je sukob između premijera i principa vladavine prava, demokratije i političkog pluralizma“, rekao je Meta u intervjuu za grčki list Katimerini.

On kaže da njegova država ne sme da propusti priliku za otvaranje pregovora o pristupanju sa Evropskom unijom u oktobru ove godine.

„U svojstvu predsednika republike, ja imam državnu odgovornost da se bavim svim aspektima koji nas udaljavaju od evropskih reformi i putanje ka Evopi, imajući u vidu da je ovo strateški cilj albanskog naroda“, objašnjava Meta.

Komentarišući nameru vladajuće večinu Socijalističke partije premijera Edija Rame da izglasaju njegov opoziv u albanskom parlamentu, povodom njegove odluke da odloži lokalne izbore u toj zemlji, Meta naglašava da je albanski ustav veoma jasan u definisanju ovlaščenja predsednika kao jedinog državnog organa s pravom da odredi datum izbora, a Ustavni sud kao jedini organ koji je nadležan o ispitivanju ustavnosti akata.

„Premijer ima pravo, kao i svako drugi, da pokuša da zarobi svaku nezavisnu instituciju, ali Albanija je jednom zauvek rekla nikad više autoritarnosti. Albanci su odlučili da se priključe NATO i Evropskoj uniji. Prema tome, niko ne može da preusmeri ovaj strateški projekat. Ovo bi trebalo biti jasno“, zaključio je albanski šef države.

Tenzije u Albaniji su eskalirali nakon odluke predsednika Ilira Mete da odloži lokalni izbori koji su prethodno bili zakazani za 30. juna zbog masovnih protesta opozicije i straha od eventualnog građanskog sukoba.

Premijer Edi Rama i vladajuća koalicija Socijalističke partije ocenili su takvu odluku predsednika kao protivustavnu i započeli su postupak opoziva albanskog predsednika Ilira Metu.

U međuvremenu, vladajuća Socijalistička partija sprovela je lokalne izbore koje je predsednik formalno odložio.

Na tim izborima su učestvovale stranke vladajuće koalicije, kao i određene manje i manjinske partije u toj zemlji.

Iako je na tim izborima od ukupno 61 albanske opštine partija Edija Rame pobedila u 58, izlaznost je bila samo 21,6 odsto zbog odluke „ujedinjene albanske opozicije“ da bojkotuje izborni proces.

Albanski predsednik je nakon toga izašao sa predlog da se održe parlamentarni, predsednički i lokalni izbori u toj zemlji 13. oktobra, kao jedinu alternativu, prema njegovim rečima, za izlaz iz aktuelne krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar