Migrant se zapalio iz protesta kod Idomenija

Jedan migrant se zapalio danas tokom protesta ispred zatvorene grčko-makedonske granice kod Idomenija i odveden je u bolnicu sa opekotinama, saopštila je grčka policija.

Prema navodu policije, incident se dogodio tokom protesta u velikom šatorskom naselju u Idomeniju. Policija je dodala da ne izgleda da su povrede koje je zadobio opasne po život.

Oko 12.000 migranata i izbeglica nalazi se u šatorima u Idomeniju, iako su granice u zemljama duž balkanske rute ka centralnoj Evropi zatvorene, a grčka vlada ih poziva da ih preseli u obližnja skloništa koje je izgradila vojska.

Izbeglice u kampu u Idomeniju organizuju dnevne proteste od kada je postignut dogovor prošle nedelje izmedju Evropske unije i Turske da se drastično ograniči broj izbeglica i migranata koji stižu u Evropu.

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas izjavio je da će kamp u Idomeniju biti ispražnjen do kraja aprila, javila je danas makedonska televizija Telma.

On je u parlamentu, odgovarajući na poslaničko pitanje, rekao da će izbeglice iz Idomenija biti rasporedjene u migrantske centre (po Grčkoj) do kraja aprila bez ikakvih problema i bez nasilja.

„Uveravam vas da će Idomeni u toku sledećeg meseca biti raspušten, fino i bez problema“, rekao je Muzalas, a prenosi dopisnik Telme iz Atine.On je istakao da Grčka svakog dana pravi 500 do 1.000 novih mesta za izbeglice u prihvatnim centrima u celoj zemlji i da sada ima smeštajne kapacitete za 36.000 ljudi. To, medjutim, još nije dovoljno, ako se, kako je rekao Muzalas, ima u vidu da u Grčkoj ima više od 50.000 izbeglica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar