Milanović: Hrvatske mogućnosti za prihvat izbeglica su ograničene

Premijer Hrvatske Zoran Milanović upozorio je danas da su hrvatski kapaciteti za prihvat izbeglica ograničeni i potvrdio da je u zemlju ušlo njih više od 5.500.

„Ako se broj izbeglica poveća, ne znam hoćemo li moći sve evidentirati. Moramo voditi računa o hrvatskim interesima, ali već smo sada pokazali da se znamo ponašati kao ljudi“, rekao je Milanović na sednici Vlade povodom sve većeg broja izbeglica koji od srede ulaze u Hrvatsku pošto je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom.

On je istakao da je za većinu izbeglica Hrvatska tranzit i dodao da će se Hrvatska prema njima „ponašati sigurno bolje nego neke druge države“.

„Bez obzira na našu organizovanost, hrvatske mogućnosti su ograničene“, istakao je premijer i dodao da su ograničene i mogućnosti Austrije koja je veća i bogatija.

Premijer je rekao da se prvenstveno radi u interesu hrvatske sigurnosti i humanosti i dodao da je reč o humanitarnoj krizi.

Milanović je rekao da je pre vladine sednice razgovarao s austrijskim saveznim kancelarom.

„Podelili smo iskustvo, dogovorili neke stvari. Austrija je ipak sve više zemlja destinacije, Hrvatska nije“, ukazao je Milanović.

Zamenik ministra spoljnih i evropskih poslova Joško Klisović izjavio je danas novinarima da Hrvatska ne razmatra mogućnost zatvaranja granice zbog velikog priliva izbeglica, ali da će, ako broj izbeglica premaši hrvatske mogućnosti, tražiti međunarodnu pomoć.

„Sve zavisi o broju ljudi koji će dolaziti u Hrvatsku. Vidite sami da se s ovom situacijom nosimo dobro“, dodao je Klisović.

Prema poslednjim službenim podacima, u Hrvatsku je od srede ujutro ušlo gotovo 6.000 izbeglica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar