Milanović: Nema izmene Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti tri naroda

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas da izmene Dejtonskog sporazuma i druge strateške odluke u Bosni i Hercegovini neće moći da budu donete bez saglasnosti tri konstitutivna naroda.

„Dejton je takav kakav je i ne vidim načina kako da se promeni bez nasilja – ne mislim na rat, nego na mentalno i svako drugo nasilje koje u BiH, a to svako zna, nikad nije prolazilo i uvek je izazivalo još veće nasilje“, rekao je Milanović uoči 25. godišnjice tog sporazuma, a prenela je Hina.

Hrvatski predsednik je za Hrvatsku radio televiziju naglasio da taj okvir ne može da se promeni bez volje konstitutivnih naroda.

„Neka se ne zanose da će bilo kakve strateške odluke o ičemu biti donesene bez saglasja triju konstitutivnih naroda, to nije nikakav srednji vek i bez toga nema gradjanske države“, rekao je Milanović.

On je rekao da će tu poruku naglašavati u narednom periodu i dodao da su iz medjunarodne zajednice o situaciji u BiH u poslednjih pet godina govorili samo „niži činovnici“, pritom misleći i na ambasadore koji su „niži činovnici za tako važna pitanja“.

Milanović je o Republici Srpskoj rekao da je ona „donesena i ne može da se poništi, štogod on mislio o tome“, pa zaključio kako srpski predstavnici „govore svašta“, ali da Srbi u BiH imaju svoja prava.

Govoreći o Hrvatima u susednoj državi on je rekao kako su oni u njoj nezadovoljni i da to nije nikakva tajna.

„Jesam li ja nacionalist ili šovinist ako to kažem? To je sad problem onih koji se sa mnom ne slažu što mi to neće reći, iako mi to već i govore“, dodao je Milanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar