Milatović: Parlamentarni izbori u Crnoj Gori da budu što pre

Novoizabrani predsednik Crne Gore, Jakov Milatović, izjavio je danas da parlamentarni izbori treba da budu što pre, uz saglasnost svih partija.

Upitan da prokomentariše inicijativu premijera Dritana Abazovića da poništi ukaze aktuelnog predsednika Mila Đukanovića, Milatović je rekao da je to video, ali da zasad ne može ništa da kaže o tome.

„Važno je da Crna Gora ima izbore što pre i to bi trebalo da bude saglasnost svih partija. Želim da prekinem praksu Đukanovića koja je bila na ivici zloupotrebe sistema. Stvari treba rešavati u dijalogu“, kazao je Milatović novinarima u Podgorici.

On je istakao da treba pratiti ukaz koji je na pravnoj snazi, a odnosi se na izbore.

„Ustavni sud nije doneo zaključak o tom ukazu i ja ću se, kao predsednik od 21. maja, ponašati u skladu sa zakonom i Ustavom. Ukaz je na pravnoj snazi, izborni kalendar je počeo da teče, liste se predaju do 16. maja. Takva je situacija“, naveo je Milatović.

Andrej Milović, visoki funkcioner Pokreta „Evropa sad“ čiji je Milatović potpredsednik, kazao je da je Abazović inicijativom da se ponište ukazi Đukanovića, pokazao da ne zna osnove prava. Rekao je da je većina pravnih eksperata saglasna da novoizabrani predsednik nema pravnog osnova da poništi odluku Đukanovića da raspusti Skupštinu i vanredne parlamentarne izbore raspiše za 11. jun.

Đukanović je vanredne izbore raspisao dva dana pre prvog kruga predsedničkih izbora 19. marta.

Ustavni sud pre nekoliko dana nije odlučio o inicijativi za ocenu ustavnosti Đukanovićevog Ukaza o raspuštanju Skupštine, jer je troje sudija glasalo za, a troje protiv predloga rešenja da se ta inicijativa odbaci, jer ta sudska instanca nije nadležna da ocenjuje ustavnost pojedinačnih pravnih akata.

Prethodno su poslanici parlamentarne većine, u inicijativi za ocenu ustavnosti odluke predsednika o raspuštanju Skupštine, tražili da Sud, do donošenja konačne odluke, naredi obustavljanje izvršenja svih pojedinačnih akata ili radnji na osnovu Ukaza predsednika.

Abazović je potom izneo niz optužbi na račun Ustavnog suda, navodeći da sudije neće da štite pravni poredak, te da se zato mora pravda „uzeti u svoje ruke“. U ironičnom saopštenju, opoziciona Demokratska partija socijalista je navela da ih ne bi začudilo da Abazović raspusti i Ustavni sud.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar