MKD: Studenti optužili Osmanija da ne štiti njihova prava

SKOPLJE – Grupa studenata u Skoplju verbalno se sukobila sa makedonskim zamenikom premijera Bujarom Osmanijem, tokom poslednje (pete) debate o ustavnim amandmanima, optuživši ga da ne štiti prirodna prava Albanaca da budu deo makedonskog Ustava, prenosi makedonska televizija TV21.

„Već 27 godina nam govorite iste stvari, ali Albanci i dalje nisu državotvoren element u novim ustavnim amandmanima, albanski jezik nije službeni jezik, već jezik zasnovan na procentima i albanska zastava takođe nije deo Ustava“, rekli su albanski studenti tokom debate.

Upitali su ga da li se oseća kao Albanac ili kao procenat i rekli su mu da ne bi trebalo da se stidi svojih ideja.

Albanska opozicija u Makedoniji zahteva da „prirodna prava Albanaca budu deo Ustava“.

„Sada je trenutak da se uvede albanski element u Makedoniji, Albanci treba da budu državotvoran narod, albanski jezik da postane službeni jezik, pa čak i da se napiše novi Ustav jer jedino tako bi se otklonile sve barijere koje drže Makedoniju kao taoca“, izjavio je makedonski politički analitičar Arsim Sinani.

Juče je održana peta i poslednja javna debata za ustavne izmene i prema zakonskim odredbama u naredna dva dana makedonska vlada mora da zaokruži sve predloge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar