Morbidni krst sa fetusima u crkvi u Vodicama šokirao hrvatsku javnost (foto)

Postavljanje krsta, s pet krvavih fetusa na oltaru crkve u Vodicama, šokirao je hrvatsku javnost, a autor ove morbidne instalacije je samouki lokalni umetnik, koji je posebnu pažnju privukao kada je 2012. godine u jaslice stavio lik generala Ante Gotovine za kojeg je tvrdio da je “najveća osoba u hrvatskoj istoriji“.

Fotografija sa krstom, na kojem je urezano pet rupa u obliku srca, a u svakom srcu postavljene krvave lutke koje predstavljaju fetuse, zakucane ekserima, vrlo brzo se proširila društvenim mrežama.

Uz krst, na čijem vrhu piše:“Krv njihova iz zemlje k meni viče”, što je citat iz Knjige postanja i opisuje kako je Kajin ubio brata Abela, postavljena je hrvatska zastava.

Starešina crkve Svetog Križa Franjo Glasnović potvrdio je za hrvatske medije da je tačno da se krst nalazi u crkvi, ali nije želeo mnogo da komentariše situaciju.

„Vreme u kojem se nalazimo je vreme molitve, razmišljanja i obraćanja. Ne bih o tome više razgovarao niti bih to komentirao, u korizmi malo govorim“, kratko je kazao Glasnović za portal ŠibenikIN.

Dodao je i da će postupiti po Jevnađelju.

Autor ovog morbidnog dela, piše portal Index, je samouki umetnik Josip Mateša, čovek koji je na prošlogodišnjem protestu protiv Istanbulske konvencije u Splitu, Rivom prošetao s replikom vagine na glavi.

Mateša je 2017. godine nagrađen nagradom Grada Vodice za životno delo, a bio je i u Gradskom veću Vodica kao predsednik vodičke Hrvatske republikanske stranke koja je tada bila u koaliciji s desno orijentisanom Hrvatskom strankom prava.

Mateša je za portal InfoVodice pokušao da objasni šta je hteo da poruči ovim morbidnim krstom, rekavši da je to povezano sa najavom donošenja Zakona o pobačaju ove godine, te da neki zagovaraju potpunu slobodu, čemu se on žestoko protivi.

„Sloboda postoji sve dok ne ugrožava tuđu slobodu. Krst je beli jer oni koji nisu imali pravo na život, a to su deca nerođena, nevine su žrtve takozvane potpune slobode. U krsti se nalaze pet srca koje predstavljaju pet rana Hristovih, s pet fetusa probijenih ekserima“, rekao je Mateša.

Kaže da njegova instalacija ne osuđuje nikoga ni ičije postupke, nego poziva na ozbiljnost i odgovornost prema životu jer, kako kaže, hrvatski narod izumire“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrvatskakrstvodice
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • AA ( americki alah)

    pogani izrod ljudski to su rvati