Na Cetinju masovni protest protiv ustoličenja Joanikija

 Veliki broj gradjana okupio se danas na Cetinju u znak protesta protiv ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) u prestonici Crne Gore, zakazanog za 5. septembar na Cetinju.

Organizatori protesta, grupa gradjana, traži da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mestu, a ne u Cetinjskom manastiru-sedištu Mitropolije.

Oni su poručili da je Joanikije „nedostojan trona Sv. Petra Cetinjskog“, da je „nameštenik Crkve Srbije“ i najavili „odbranu“ Cetinjskog manastira.

U poruci okupljenih, koju je pročitao aktivista Predrag Vušurović, navodi se da okupljeni „ne brane srpskom patrijarhu da ustoliči svoga namesnika u objektima koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori“, ali da su protiv ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

„Ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici Sv. Petra u Cetinjskom manastiru, simbolu crnogorske duhovne, drźavne i nacionalne samobitnosti i slobode Crne Gore“, stoji u proglasu.

Navodi se da bi ustoličenje na Cetinju bio „simbolički dokaz pristanka na okupaciju onih što ne priznaju crnogorsku naciju, jezik, državu, crkvu i kulturu“.

„Drugu državu sem Crnu Goru nemamo i zato nećemo dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimilaciju i utapanje u ‘Srpski svet'“, poručilo je nekoliko hiljada okupljenih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar