Na demonstracijama u Atini sedmoro uhapšeno, 25 policajaca povredjeno

Najmanje 25 grčkih policajaca povredjeno je danas u sukobima ispred parlamenta u Atini, tokom demonstracija protiv Sporazuma iz Prespe s Makedonijom koje su privukle desetine hiljada ljudi, a uhapšeno je sedam osoba.

Demonstranti su gadjali policiju kamenjem, farbom, zapaljivim flašama, bakljama i drugim predmetima, a policija je odgovorila suzavcem.

Muškarac ogrnut u grčku zastavu napao je policiju velikom motkom, dok su drugi mahali zastavama i njima udarali policajce.

Demonstranti su naveli da su mnogi od njih napustili protest zbog ogromnih oblaka dima bačenog suzavca.

Trg ispred parlamenta je gotovo ispražnjen do početka večeri, a male grupe demonstranata nastavile su da se sukobljavaju s policijom.

Grčki parlament bi sutra trebalo da počne debatu o Prespanskom sporazumu, a glasanje o ratifikaciji očekuje se do petka. Taj sporazum predvidja da ime države bude promenjeno u Severna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane da blokira njeno učlanjenje u NATO i EU.

Makedonija je već ispunila svoj deo dogovora, pošto je Sobranje ratifikovalo Sporazum iz Prespe i usvojilo ustavne amandmane kojima se menja ime zemlje.

Gradjani koji su danas protestovali u Atini protive se sporazumu jer veruju da bilo kakvo korišćenje reči Makedonija u imenu susedne zemlje predstavlja uzurpaciju antičkog grčkog nasledja i da se time izražavaju teritorijalne pretenzije prema Grčkoj.

Grčki premijer Aleksis Cipras za sukobe na današnjem protestu okrivio je „ekstremističke elemente i članove Zlatne zore“, krajnje desne antiimigrantske stranke.

Organizatori su najavljivali da očekuju oko 600.000 ljudi na današnjem skupu, a policija je procenila da ih je bilo oko 60.000.

Dok su organizatori naveli da će samo iz severne Grčke doći 3.000 autobusa s demonstrantima, policija je objavila da ih je stiglo 327 iz cele zemlje.

Okupljenima su se obratili bivši konzervativni premijer Antonis Samaras, član manastirske zajednice Sveta gora i bivši američki političar grčkog porekla Kris Spiru.

U znak solidarnosti s demonstrantima, poljoprivrednici su danas na severu Grčke privremeno blokirali put koji vodi ka granici s Makedonijom.

Oko 300 anarhista danas je u Atini organizovalo kontraprotest, a policija ih je okružila kako bi bili izbegnuti sukobi dve grupe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar