Načelnik policije: Uklanjanje bombe bilo je teško i zahtevno

RIJEKA – Uklanjanje avionske bombe sa gradilišta u riječkom naselju Kantrida bilo je zahtevno i složeno, sa visokim nivoom neizvesnosti i opasnosti od eksplozije, izjavio je danas na vanrednoj konferenciji za novinare u Rijeci načelnik primorsko-goranske policije Tomislav Dizdar.

Šef Protiveksplozijskog odeljenja Policijske uprave primorsko-goranske Kruno Kaurić izvestio je da je to bila avionska bomba iz Drugog svetskog rata, britanske proizvodnje, mase oko 453 kilograma, sa 218 kilograma jednog od najjačih eksploziva.

Dužina pronađene bombe, bez otpalih stabilizatora je 141 centimetar, a prečnik 41 centimetar, prenela je Hina.

Opasnost od slučajnog aktiviranja tokom iskopavanja građevinske jame na Kantridi bila je velika, s obzirom da se tokom radova i miniralo, a građevinskim mašinama se mogao aktivirati jedan od upaljača, rekao je Kaurić.

Prema procenama, u krugu od 50 do 70 metara bi svi objekti bili teško oštećeni, nasip obližnje železničke pruge bi se mogao urušiti, a stakla na prozorima kuća i zgrada bi popucala u prečniku od 700 metara oko nalazišta bombe.

Bomba se nalazila pod zemljom neaktivirana od bombardovanja Rijeke, u poslednje dve godine Drugog svetskog rata, 1944. i 1945, tada pod okupacijom nacističke Nemačke.

To je jedna od najvećih bombi pronađenih na području Hrvatske i šire, a ujedno jedna od najvećih bombi u Drugom svetskom ratu koje su se koristile za uništenje industrijskih postrojenja, kazao je Kruno Kaurić.

Iznad ukopane bombe je bila sagrađena fabrika odeće RIO, 10-ak metara uz tu lokaciju je osnovna škola Kantrida, a svuda unaokolo su stambene zgrade.

Bomba je kontrolisano eksplodirala u četvrtak u ranim poslepodnevnim satima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar