Ne ukidaju potpuno: Evo kako komšije rešavaju problem rada nedeljom

Hrvatski ministar privrede, preduzetništva i zanatstva Darko Horvat rekao je da, nakon dvogodišnje analize, to ministarstvo predlaže da tokom godine bude 14 radnih nedelja, a poslodavci će odabrati koje će to nedelje biti.

– Nakon skoro dve godine vrlo intenzivnog analiziranja u privredi, mi smo za to da izmene i dopune Zakona o privredi pustimo u javnu raspravu i da kvalitetnom javnom debatom svi zainteresovani daju svoj sud. 14 nedelja biće radnih, poslodavci će odabrati kojih 14 nedelja. Stav je HGK-a, HOK-a i velikog dela HUP-a, da je i u destinacijama u kojima je pretežna delatnost turizam, 14 profitabilnih nedelja. Slažemo se s takvim zaokruženim rešenjem – rekao je ministar Horvat, a prenosi Večernji.hr

Četrnaest vikenda je u okviru kojih prodavnice beleže profitabilnost, a sve ostale, kaže ministar, beleže određeni gubitak.

– Naša analiza pokazuje da su petak, subota i ponedeljak negde na 15 do 16 posto ukupnog volumena trgovine, a nedelja na osam posto, postoji opravdana ekonomska konotacija. Poslednja tri meseca su pokazala da tu nedelju kao trgovačku možemo efikasno kompenzovati petkom, subotom i ponedeljkom – objasnio je Horvat.

Nova Vlada bi izmene, ako se pođe po planu, usvojila u septembru.

Konsenzusom je, dodao je, s poslodavcima i sa sindikatima dogovoreno da se praznicima takođe ne radi.

– Definisaćemo i radno vreme subotom do 21 ili 22 sata – dodao je hrvatski ministar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrvatskaradna nedelja
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Al Zasrah

    A što uvek moramo da virimo u komšijsko dvorište?Kod nas zakon o radu ne vredi ni po’ lule duvana, dajte da bar te trgovkinje dobiju svojih zakonskih 24 sata odmora u toku nedelje kao sav ostali svet.Niko time ne gubi ništa, a nekima će to puno značiti.Previše su se neki opustili pa za nedeljni ručak idu u nabavku u pet do dvanaest, a u doba vanrednih mera se dokazalo da mogu komotno i preko nedelje da nabave sve što je potrebno od namirnica.Ako se tada niko nije bunio, zašto bi sad?