Nedeljko Čubrilović izabran za predsednika NS RS

BANJALUKA – Novoizabrani poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske položili su zakletvu, nakon što su njihovi mandati verifikovani na konstitutivnoj sednici parlamenta, a za predsednika je izabran Nedeljko Čubrilović.

„Dosljedno ću se zalagati za prava u Republici Srpskoj“, poručio je Čubrilović nakon izbora za predsednika.

Zakletvu su položili i predsednika Republike Srpske Željka Cvijanović i potpredsednici Bošnja Ramiz Salkić i Hrvat ?osip ?erković.

„Stabilne institucije znače i stabilnu Republiku Srpsku. Ovim pokazujemo našu sposobnost da na demokratski način provedemo izbore. Republika Srpska je na prvom mestu“, poručila je Cvijanović nakon polaganja zakletve.

Prvi put u NSRS zakletvu će položi i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Predsednica Cvijanović održaće sutra konferenciju za novinare na kojoj će saopštiti ime mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske.

Početak rada 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske ozvaničio je najstariji poslanik Dane Malešević, kao i tri najblađa poslanika.

Nakon polaganja zakletve poslanika usvojen je Izveštaj Komisije za izbor i imenovanja, koju čini predsednik i sedam članova. Predsednik je Igor Žunić iz SNSD, a njegov zamenik Davor Šešić iz SDS. Između ostalih članovi komisije su Radovan Višković, Duško Ivić i Senad Bratić.

Prvoj sednici novog saziva Narodne skupštine prisustvuje premijer Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacija Ambasade Kine u BiH, kao i brojni predstavnici političkog i javnog života Srpske, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su, uoči održavanja konstitutivne sjednice, novoizabranim narodnim poslanicima desetog saziva parlamenta Srpske dodeljeni sertifikati Centralne izborne komisije BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar