Nema promena u odnosima Srbije i Hrvatske

Politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je danas da rezultati izbora u Srbiji neće doneti ništa novo u odnosima Hrvatske i Srbije.

„Ništa se neće promeniti, odnosi su i bolji nego što bi u političkom smislu trebalo da budu s obzirom na realne probleme. To je tako zahvaljujući nekoj vrsti ideološle sličnosti, jer su (stranke na vlasti) naslednici radikalno desnih stranaka koje pokazuju spremnost da iz pragmatičnih razloga odustanu od te radikalne desne opcije“, ocenio je Puhovski za agenciju Beta.

On je dodao da će vlasti dve zemlje nastaviti da „igraju istu igru“, odnosno Hrvatska će i dalje kao članica EU „tu i tamo da koči srpske inicijative“, ali neće moći da ide predaleko zbog pritisaka drugih članica EU, dok će Srbija „morati da proguta neke hrvatske zahteve, uz satisfakciju u tome što će Nemačka ili neka druga članica EU biti protiv hrvatskih predloga“.

Povodom uverljive pobede koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, politički analitičar iz Zagreba rekao je da je to za Vučića i dobra i loša vest.

„Vučić je postigao ono što je hteo, što je za njega dobra vest, ali je za njega loša vest to što sad više nema nikakvih izgovora prema onima koji su glasali za njega i prema inostranstvu da ostvari svoja obećanja“, naglasio je Puhovski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar