Nemačka i Poljska tražiće rešenja za brže proširenje EU na Zapadni Balkan

Nemačka kancelarka Angela Merkel i poljski premijer Mateuš Moravjecki dogovorili su se danas u Varšavi da obe vlade pokušaju da predlažu razna nova rešenja kako da razveju umor od proširenja i sumnje u stratešku nužnost proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

„Razgovarali smo o tome kako da dovršimo proširenje EU na Zapadni Balkan. Potrebno je da pokušamo da predlažemo razna rešenja koja mogu da naprave preokret u sumnjičavosti nekih članica, kao Holandija ili Francuska. Za nas je važno da Zapadni Balkan bude deo Evrope“, kazao je u Varšavi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom poljski premijer.

Mateuš Moravjecki je upozorio na značaj tog proširenja na Zapadni Balkan u svetlu novih migracijskih talasa posle povlačenja NATO iz Avganistana i dramatičnog pogoršanja situacije ne samo na južnoj migracijskoj trasi već i na granicama baltičkih zemalja i Poljske sa Belorusijom.

„Vidimo na istočnoj granici EU hibridne napade, pritisak, to se odnosi na Litvaniju i Poljsku. Moramo da pružimo humanitarnu pomoć, ali moramo da branimo i tu granicu kao što smo učinili u Grčkoj“, kazala je Angela Merkel.

Nemačka kancelarka kazala je da izbeglice nedeljama ostaju zarobljene izmedju kordona graničara Belorusije i Poljske na teritoriji Belorusije i da ta država treba da im pomogne.

„Postoji mogućnost da medjunarodne organizacije kao Crveni krst pomognu. Ovo je apel Belorusiji da tim ljudima pomogne. Neprihvatljivo je da se takvi hibridni napadi vrše preko tih ljudi“, kazala je Angela Merkel.

„Rekao sam kancelarki šta se dešava na našoj poljsko-beloruskoj granici. Tu imamo punu podršku Evropske komisije, a takodje i nemačke vlade da odbranimo Evropu od nelegalne migracije i pokreta koji ne zavise od nas“, rekao je Moravjecki.

Upravo temu borbe protiv nelegalne migracije premijer Moravjecki pomenuo je kao primer problema oko kojeg su se izuzetno od 2015. godine približili dijametralno suprotni stavovi Nemačke i starih članica EU u odnosu na odbijanje Srednje Evrope da dozvoli nekontrolisano prihvatanje izbeglica.

Nemačka kancelarka nastojala je danas da razveje strahove Ukrajine i Poljske da će puštanje u pogon novog Gaspromovog gasovoda Severni tok 2 na dnu Baltika kojim se zaobilazi Poljska i Ukrajina omogućiti Rusiji da ucenjuje srednjeevropske zemlje preko gasa.

„Dogovorili smo se sa SAD da se angažujemo da Ruska Federacija garantuje da će se nastaviti tranzit gasa preko Ukrajine“, kazala je nemačka kancelarka.

Angela Merkel je naglasila u razgovorima sa Moravjeckim da je cilj Nemačke i SAD da Ukrajina ostane tranzitna zemlja za ruski gas i nakon 2024. godine kada istekne sadašnji ugovor, a da su SAD i Nemačka jasno rekli da će podržati Severni tok 2, ali da su im nužne garancije.

„Garancije tranzita smanjuju mogućnost ucena od strane Rusije, ne samo cenama već i političkih. Znamo kako je napeta situacija u Donbasu posle aneksije Krima“, kazao je Moravjecki.

Angela Merkel danas boravi u oproštajnoj poseti Poljskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar