Nestašica jaja potresa ovu zemlju

Brojni potrošaci u Hrvatskoj požalili su se da su proteklih dana uzalud obilazili dućane nekih trgovaca u potrazi za jajima, piše Večernji list.

U trgovačkom lancu Spar kažu da ima određenih problema na tržištu s obzirom na donedavni enormni uvoz jaja u Hrvatsku, pogotovo iz Poljske, koja su bila salmonelozna, pa su, kako ističu mnogi dobavljači, trgovci koji su ih preferirali ostali bez dovoljnih količina, navodi zagrebački Večernjak.

I dok neki trgovci izbegavaju odgovor, Marko Barišić iz osječkog Žita, koje je najveći hrvatski proizvođač jaja, kaže da su police trgovaca poluprazne i zbog toga što je u toku „redovan remont peradarnika“. Posle Božića i Nove godine dolazi do zamene starih za nova jata, pa dok nove koke pronesu treba 30 do 40 dana.

Zbog ekstremno niskih temperatura smanjena je i proizvodnja jaja u ekstenzivnim uzgoju u seljačkim domaćinstvima, što se može osetiti u tržnicama.

Ni u Evropi trenutno nema tržišnih viškova, zbog kojih su hrvatski proizvođači donedavno grcali u problemima i više od 20 odsto proizvodnje davali u preradu za 20-25 lipa po komadu. „Trgovci nisu hteli da im plaćaju jaja po 70-ak lipa, pa smo jeli upitna uvozna, koja su se nabavljala po 45 lipa“, navodi VVečernji list..

Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kaže da Hrvati godišnje troše oko 650 miliona jaja, oko 155 komada po stanovniku. Cena je jedino čime se trgovci rukovode, pa uvoz iz godine u godinu raste, naročito sa intratržišta EU, na kom su Poljaci u 2015. plasirali čak 25 odsto svojih viškova, ili oko 195.000 tona jaja.

Hrvatska je 2015. godine uvezla oko 99 miliona jaja, a lani u prvih 10 meseci 5.482 tone, ili 88 miliona jaja, što je 11 procenata više nego u istom razdoblju godinu ranije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrvatskajaja
Komentari (0)
Dodaj komentar