Neuspešan treći krug konsultacija o mandataru

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović najavila je danas da će u utorak, 22. decembra, održati četvrti krug konsultacija o mandataru za sastav vlade, jer se ponovo pokazalo da niko nema podršku 76 poslanika za sastavljanje vlade.

„Hrvatskoj treba odgovornost, razboritosti i poniznost. Nadam se da će se u sledećim danima pronaći više mudrosti. Vremena je sve manje. Neću dopustiti da odugovlačenje dovede do nestabilnosti“, rekla je Grabar-Kitarović novinarima posle završetka trećeg kruga konsultacija.

Ona je podsetila da je treći krug konsultacija počela juče s predstavnicima vodećih koalicija u zemlji – desne Domoljubne koalicije koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i leve koalicije Hrvatska raste na čijem je čelu Socijaldemokratska partija (SDP).

Te koalicije su na izborima osvojile zajedno 115 mandata, pa je, kako je rekla, zajedničkim sastankom želela da pronađe dodirne tačke među njima.

„Pokazalo se da ne postoji prostor za dogovor i toliko potrebno zajedništvo. To zajedništvo ne bi značilo jednoumlje“, rekla je ona.

Leva koalicija Hrvatska raste na izborima je osvojila 56 mandata, a trenutno raspolaže s podrškom 66 poslanika, dok desna Domoljubna koalicija ima 59 poslanika. Most, od kojeg zavisi formiranje vlade, na izborima je osvojio 19 mandata, ali je posle sukoba u toj stranci ostao na 15 poslanika.

Portparol te stranke Nikola Grmoja izjavio je danas da će Most nastaviti pregovore o saradnji s HDZ, na platformi nestranačkog premijera, ali su i dalje otvorena vrata za koaliciju Hrvatska raste, koja je odbila saradnju s HDZ i nestranačkog premijera, što je bio uslov Mosta za nastavak razgovora.

HDZ je, s druge strane, odbio vladu s SDP, pravdajući to odbijanjem SDP, ali je izrazio spremnost za nastavak razgovora o nestranačkom premijeru. Grmoja je naglasio da to ne znači da je s HDZ postignut dogovor o koaliciji, već samo nastavak pregovora o saradnji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar