Neviđen skandal: Hrvati vrbovali selafiste zbog Kolinde

Hrvatski obaveštajci i diplomate pokušali su da vrbuju selefiste u BiH za prenošenje oružja i eksploziva, kako bi potkrepili tvrdnju predsednice Hrvatske.

Naime, Kolinda Grabar Kitarović je svojevremeno izjavila da je BiH leglo terorizma. Kako navodi portal Žurnal, selafisti su vrbovani najmanje dva puta, a oružje je tebalo da prenesu u manje džamije na teritoriju Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je tvrdila da je “BIH leglo terorizma”.

Sve te aktivnosti, navodi Žurnal, sprovode se uz pomoć zamenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, a akcijom je na teritoriji BiH koordinirao hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obaveštajne službe kog su čak i holandske vlasti proterale zbog paraobaveštajnog delovanja.

Veza sa institucijama Republike Srpske bio je novinar RTRS-a Mato Đaković, kom je čak dato na raspolaganje i službeni automobil Vlade Republike Hrvatske sa diplomatskim tablicama.

Vrbovan je, kako se navodi, Č. H., pripadnik selefijskog pokreta, koga su tokom 2018. hrvatski obaveštajci više puta ispitivali prilikom prelaska granice, a od njega su, na jednom od tih zadržavanja, zatražili da, po povratku u BiH, na području Doboja preuzme paket sa naoružanjem, te da ga odnese u manju džamiju – mesdžid Stranjani kod Zenice.

Plan je bio da kada Č.H. prebaci oružje, on pošalje poruku izvesnom Davoru iz Zagreba, koji bi, potom o svemu obavestio policijske agencije u BiH, koje bi sprovele akciju i pronašle oružje i eksploziv u selefijskom mesdžidu.

Zabeleženo je i da je hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, prema informacijama Žurnala, ali i sigurnosnih agencija BiH, tokom 2018. godine odlazio u selo Dubnica nadomak Kalesije, gde živi selefijska zajednica. Tamo je i on pokušao da vrbuje selafiste da na teritoriji Republike Srpske preuzmu pakete sa oružjem koje bi kasnije odneli u neki od svojih mesdžida, nakon čega bi bila sprovedena policijska akcija. Sve bi se obavilo u saradnji sa MUP-om Republike Srpske, a koordinator tih aktivnosti trebalo je da bude novinar RTRS-a i Dodikov prijatelj Mato Đaković.

Kao epilog ove afere je da je tužilaštvo BiH forimiralo predmet i predalo ga Posebnom odeljenju organizovanog kriminala, privredni kriminal i korupciju, koji će preduzeti hitne aktivnosti da bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima.

„U okviru predmeta biće ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima tužilaštvo nije informisano niti su dešavanja prijavljena Tužilaštvu BiH“, saopšteno je iz Tužilaštva.

Navodi se da će ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, koji je za medije govorio o tome, biti pozvan i saslušan o svim detaljima koje je izneo u izjavama medijima, a o kojima tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava niti izveštaj nadležnih agencija za sprovođenje zakona.

Kako kažu, Tužilaštvo BiH odlučno je u borbi protiv svih vidova krivičnih dela iz svoje nadležnosti, a posebno krivičnih dela koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na bezbednost građana BiH.

Službena Hrvatska o ovom skandalu ćuti.

(Tanjug, Žurnal)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kolindaskandal
Komentari (0)
Dodaj komentar