Ni Hrvati neće Bakirovu tužbu

Osim srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića, protivnik revizije tužbe Sarajeva protiv Srbije za genocid je i hrvatski predstavnik Dragan Čović. To bošnjačkog člana ovog tela Bakira Izetbegovića ostavlja usamljenog u nameri da protiv Beograda ponovo presavije tabak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, prenose Večernje novosti.

Čović je u četvrtak u Banjaluci posle sastanka s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom izjavio da nikome nisu potrebne aktivnosti po pitanju revizije tužbe BiH protiv Srbije i da je jasno da bi to moglo da našteti BiH i odnosima sa susedima:

– To bi nas potpuno vratilo unazad i nastao bi potpuni kolaps u civilnoj vlasti u BiH.

Dodik je tom prilikom upozorio da će, ako bošnjački političari nešto tako urade unilateralno, to predstavljati zloupotrebu procedura i funkcija.

Iako iz SDA, Izetbegovićeve stranke, tvrde da se dokumentacija za obnovu postupka uveliko priprema, postavlja se pitanje: da li revizija uopšte može da se zatraži kada oko nje ne postoji saglasnost unutar Predsedništva BiH?

U Sarajevu se čuju tvrdnje da to nije od značaja, jer se Predsedništvo BiH o tome već izjasnilo u prošlosti, kada je i imenovan agent (Sakib Softić), koji zastupa BiH pred MSP u Hagu. Tada je on, navodno, dobio puna ovlašćenja, uključujući i ona za zahtev za obnovu postupka.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić, međutim, kaže za „Novosti“ da se desila zamena teza:

– Ovde se sada govori o novom postupku protiv Srbije. Zbog toga BiH treba da ima novog zastupnika, koga mora da imenuje Predsedništvo BiH. Taj zastupnik ne može tek tako da bude Sakib Softić.

Simić dodaje da se Softićev mandat završio 2007, kada je okončan prvi postupak po tužbi BiH prema Srbiji i da on ne može ništa da radi bez novog imenovanja:

– Čujemo sada razne izjave koje su pravne gluposti sa ciljem podizanja tenzija u BiH. Teško će BiH pokrenuti reviziju jer je to kompleksan posao, a sa dva člana Predsedništva BiH koji se protive, tužba ne može biti podržana.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, inače, još prošle godine je poslao pismo MSP u Hag u kom je predočio da Softić nema podršku sva tri člana Predsedništva BiH.

Rok za traženje revizije ističe 26. februara, a ona može doći u obzir samo ukoliko se pojavila neka nova činjenica koja je bila nepoznata dok se vodio prvi postupak. Sarajevska „Slobodna Bosna“ prenela je u četvrtak da se od završetka procesa 2007 „pojavilo mnoštvo dokaza o odgovornosti Srbije za zločine u BiH, među kojima su od značaja oni izneti na suđenju Radovanu Karadžiću“. U pravnim krugovima u Beogradu, smatra se da presuda Karadžiću dokazuje da nije bilo umešanosti SRJ u zločine na teritoriji BiH.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Bakir IzetbegovićDragan Čovićrevizija tužbe
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Nikola

    SDA je od osnivanja remetilacki faktor na Balkanu, sam Alija je priznao da je mogao izbeci gradjanski rat. Tacnije on ga je zapoceo. I njegov plavooki naslednik Bakir ponasa se potpuno isto.Zasto? Ne zele oni da toliko naude ni Srbima ni Hrvatima koliko zele da uspostave muslimansku drzavu usred Evrope, pa makar je mogli „sagledati u celosti sa okolnih sarajevskih planinskih vrhova“.

  • Balkan

    Dok su Izetbegovici na vlasti ovakve stvari ce se desavati bez obzira ima li icega novoga ili nema i ne radi Gospodin Izetbegovic ovo na svoju ruku.

  • pera

    Tu mora da dođe do razdruživanja (izraz S. Mesića)