Nikola Gruevski i Sašo Mijalkov stavljeni na crnu listu SAD

 Vašington je stavio na „crnu listu“ bivšeg premijera Severne Makedonije Nikolu Gruevskog i šefa državne bezbednosti u njegovoj vladi Sašu Mijalkova zbog umešanosti u „značajnu korupciju“, preneli su danas makedonski mediji.

Kako je saopštio Stejt department, Gruevski i tadašnji direktor Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove Sašo Mijalkov bili su umešani u korupciju i koristili su politički uticaj i moć za ličnu korist dok su učestvovali u vlasti.

Postupci nekadašnjeg premijera i lidera VMRO DPMNE Gruevskog i njegovog rodjaka Mijalkova su, ocenjuje se, potkopali vladavinu prava, demokratske institucije i javne procese.

Osim što im je zabranjen ulazak na američku teritoriju, Gruevskom i Mijalkovu će biti zamrznuta i sva imovina koja je pod američkom kontrolom.

„Kao rezultat današnje mere, sva imovina i interesi u vlasništvu sankcionisanih, koji se nalaze ili ulaze u Sjedinjene Države, u vlasništvu ili pod kontrolom američkih lica, moraju biti blokirani“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

U saopštenju se navodi da je kao premijer Gruevski bio umešan u koruptivne radnje, koristeći svoj politički uticaj i zvaničnu moć za ličnu korist.

„Konkretno postoje verodostojne informacije da je Gruevski zloupotrebio svoj položaj za traženje i primanje mita za vladine ugovore, proneverio javna sredstava i mešao se u izborni proces radi političke dobiti za sebe i svoju stranku“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Za Mijalkova se navodi da je u svojstvu direktora UBK bio umešan u koruptivne radnje koje su uključivale korišćenje njegovog političkog uticaja i službene moći za ličnu korist.

„Konkretno, postoje verodostojne informacije da je Mijalkov zloupotrebio službena ovlašćenja da bi tražio mito u zamenu za vladine ugovore i da se mešao u izborni proces radi lične i koristi svoje stranke“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Stejt department je sankcionisao i članove njihovih užih porodica kojima je zabranjen ulazak u SAD.

Nikola Gruevski je na mestu makedonskog premijera bio od avgusta 2006. do januara 2016, a protiv njega i Mijalkova se u Skoplju vodi više sudskih postupaka za krivična dela koja su napravili dok su zajedno bili na vlasti.

Gruevski je u novembru 2018. pobegao u Madjarsku da bi izbegao odlazak na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne i u Budimpešti je dobio politički azil.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar