Nobelov komitet odgovorio:Postuju MKS, razlike o Handkeu

SARAJEVO – Komitet za Nobelovu nagradu odgovorio „Udruženju žrtava genocida u BiH“, koji je protestovao zbog dodele Nobelove nagrade austrijskom književniku Peteru Handkeu.

Komitet za Nobelovu nagradu je u odgovoru naveo da prihvata presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ali da imaju različite stavove po pitanju književnog rada Petera Handkea, prenela je Fena.

Predsednik „Udruženja svedoka i žrtava genocida“ Murat Tahirović smatra da je iz pisma vidljivo da će Komitet ostati pri stavu i dodeliti Nobelovu nagradu Handkeu koji negira počinjene zločine u BiH.

On je za Fenu istakao da nije očekivao odgovor Komiteta, ali je najavio da će istrajati u borbi za oduzimanje nagrade.

„Udruženje žrtava i svjedoka genocida“ i Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ su 5. novembra organizovali u Sarajevu mirno okupljanje ispred Ambasade Švedske, zbog odluke Komiteta da Nobelovu nagradu za književnost dodeli Peteru Handkeu.

Novi protest najavljen je za sutra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • ANDREJ

    Dodela Nobelove nagrade za knjizevnost,Handkeu, pretstavlja prst u oko,celoj svetskoj demokratskoj javnosti. Coveku koji je pruzao podrsku jednom zlocincu Milosevicu.Coveku koji negira da je izvrsen stravican zlocin u Srebrenici.Koji je odrzao govor na sahrani zlocincu Milosevicu,ne moze se,i nesme dati ni knjizevna,niti ikakva nagrada.Taj covek nema validne ljudske skrupule,da bi mogao da dobije ikakvu nagradu osim,opsteg prezira cele javnosti.