Nova poruka iz CG: Sarkastična opaska srpskog ministarstva

PODGORICA – Crnogorsko Ministarstvo kulture danas je objavilo novo saopštenje povodom guslarskog nastupa na otvaranju Kulturnog centra Srbije „Ivo Andrić“ u Pekingu i tradicionalne nošnje koju je guslar imao, navodeći da se „ne može promeniti činjenica da je crnogorska nošnja deo kulturnog nasleđa Crne Gore“.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije ranije danas je saopštilo da je „guslar koji je izveo svoju pesmu na otvaranju Kulturnog centra ‘Ivo Andrić’ u Pekingu bio odeven u nošnju koju su nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini i to je činjenica koju nijedna nova identitetska konstrukcija ne može da izmeni“.

„Teško da se sarkastičnom opaskom, kojom se Ministarstvu kulture Crne Gore nudi etnografska i etnomuzikološka pomoć od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, može promeniti činjenica da je crnogorska nošnja deo kulturnog nasleđa Crne Gore. Jer, nema te naučno utemeljene etnografije i etnomuzikologije koja crnogorsku nošnju može izmestiti u neko drugo nasleđe samo zbog toga što su je, pored Crnogoraca, ‘nosili Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini'“, tvrde iz crnogorskog ministarstva.

RTCG podseća da je Ministarstvo kulture Crne Gore juče ocenilo da je prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije u Pekingu organizator „posegnuo u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore i predstavio ga kao svoje“.

„U našem saopštenju nismo se bavili nacionalnim osećanjem onoga ko nošnju nosi, niti smo dovodili u pitanje legitimnost guslarskog nasleđa Srbije, već smo samo podsetili organizatora nastupa u Pekingu, da ono što se svuda, pa i u Srbiji, zove crnogorskom narodnom nošnjom pripada crnogorskom kulturnom nasleđu“, piše u saopštenju Ministarstva kulture Crne Gore.

U njemu se iznosi tvrdnja da se „na osnovu svega pomenutog neminovno nameće pitanje“.

„Zbog čega guslar na nastupu u Pekingu nije mogao da bude obučen u neku od narodnih nošnji koje su karakteristične za one oblasti u Srbiji koje baštine guslarsku tradiciju?“, pitaju iz crnogorskog ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Andreja Analiticar

    Mnogi Crnogorci tumace daje povezanost izmedju Crnogoraca i Srba vise duhovna nego stvarna. U Srbiji to tumace kao odnos izmedju utvara ili duhova. U Srbiji su svi crnogorci povezani u crnogorske klanove tako da je njihova akcija pljacke i sabotaze Srbije zajednicka – „svi znaju sve“ je pravilo.