Novi vandalski čin: Zapaljena pravoslavna crkva u Bosni i Hercegovini

Nepoznate osobe zapalile su, u noći između subote na nedelju, unutrašnji deo pravoslavne crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Visokom, preneo je sarajevski portal Kliks.ba.

Crkva se nalazi u visočkom naselju Čekrčići.

U požaru je uništen i izgoreo veći deo predmeta, kao što su ikone i svete knjige, vatra je zahvatila i deo krovne konstrukcije, a polomljen je glavni deo oltara.

Na mesto požara izašli su protojerej Miljan Radenović i pripadnici Policijske stanice Visoko koji su izvršili uviđaj.

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice je obnavljana protekle dve godine, a osveštana je u septembru 2017. godine.

Edin Ramić, ministar za raseljene osobe i izbeglice Federacije BiH, osudio je paljenje unutrašnjosti crkve, nazvavši ga kukavičkim činom i pozvao nadležne organe da što pre otkriju i sankcionišu počinioce.

„Pozivam nadležne organe da hitno reaguju kako bi se se vratio osećaj sigurnosti za sve pravoslavne vernike i pripadnike srpske povratničke zajednice, kojima je potrebna podrška u ovom trenutku. Ovo je čin za osudu i institucije moraju uspostaviti poredak, u Bosni i Hercegovini se ne sme napadati na bilo čije svetinje, niti zastrašivati bilo koga, a oni koji misle suprotno moraju dobiti oštar odgovor“, rekao je Ramić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

regionvesti
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Pa sto „Krstarica“ stavi sliku vatrogasnog vozila iz Njujorka, zar nema ni jedne slike (ili) takvog vozila sa nasih prostora?