Novi zakon: Ove cigarete se više neće prodavati

Stupanjem na snagu novog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje na tržištu BiH, biće zabranjena prodaja određenih vrsta cigareta i duvanskih proizvoda koji su trenutno dostupni.

– Zabranjuju se proizvodnja i promet cigareta koje sadrže sastojke sa više od deset miligrama katrana po jednoj cigareti, jedan miligram nikotina i deset mg ugljen monoksida po cigareti – navodi se, između ostalog, u prednacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Spomenute uslove moraju ispunjavati svi uvezeni duvanski proizvodi, a posebno cigarete, osim cigara i cigarilosa, duvana za lulu i duvana za samostalno motanje.

Takođe biće zabranjeni i prodaja i stavljanje na tržište duvanskih proizvoda, a posebno cigareta i duvana za samostalno motanje koji sadrže vitamine i druge aditive koji stvaraju utisak da duvanski proizvod koristi zdravlju ili da je manje opasan za zdravlje, kofein, taurin i druge aditive i stimulanse koji se povezuju sa energijom i vitalnošću.

Biće zabranjeni i oni koji sadrže aditive koji imaju bojiva svojstva za emisije, kod duvanskih proizvoda za pušenje, aditive koji olakšavaju udisanje nikotina na usta ili nos i aditive koji imaju CMR (kancerogena, mutagena i reprotoksična) svojstva u nezapaljenom stanju.

Rezultati istraživanja iz 2012. godine pokazali su da je 54 posto odraslih ispitanika u FBiH izloženo pasivnom pušenju u kući, 44,4 posto na radnom mestu, a 52,7 posto na javnom mestu. Najčešće žrtve pasivnog pušenja su deca i trudnice.

Ipak, pušači se protive zakonu jer smatraju da ugrožava njihova prava, prenose tamošnji mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

BiHcigareteprodaja
Komentari (0)
Dodaj komentar