Obeležena 25. godišnjica Sporazuma o regionalnoj kontroli naoružanja u okviru Dejtona

U Beču je danas obeležena 25. godišnjica potpisivanja Člana četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, podregionalnog aranžmana za kontrolu naoružanja ustanovljenog da bi se smanjio broj komada oružja na nivou dogovorenom izmedju BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, saopštila je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Četiri države potpisnice Sporazuma sastale su se danas, a domaćin je bila vlada Srbije, aktuelni predsedavajući Podregionalne savetodavne komisije, navodi se u saopštenju OEBS-a.

„Naš cilj je bio izgradnja transparentnosti i poverenja, balansiranih i stabilnih nivoa odbrambenih snaga, izbegavanje trke u naoružanju u regionu. Uspeli smo“, rekla je Direktorka OEBS-ovog Centra za prevenciju konflikata Tula Urjola (Tuula Yrjola).

Urjola je ukazala da su države potpisnice nastavile svoju uspešnu saradnju na nivou profesionalizma i posvećenosti.
Od 2014. BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija imaju punu odgovornost za regionalnu stabilnost i kontrolu naoružanja, neophodne za izgradnju mira i stabilnosti u regionu.

Ona je ukazala da je obavezno smanjenje naoružanja završeno u prvim godinama od potpisivanja Sporazuma, a da se proces smanjenja na dobrovoljnoj bazi ispod dogovorenih nivoa nastavlja do danas kao i da je režim inspekcija i dalje glavni instrument koji podržava primenu tog procesa.

Za vreme primene Sporazuma 10.292 komada oružja je uništeno i sprovedeno je 476 misija, 776 inspekcija i 129 inspekcija o redukciji, navodi se u saopštenju.

Gotovo 1.300 pomoćnika i 140 gostujućih posmatrača iz 29 zemalja članica OEBS-a je učestvovalo u inspekcijama.

U toku prošle godine zbog pandemije kovida-19 prvi put potpisnice Sporazuma nisu sprovele inspekcije ali su održani video sastanci da se dogovore o daljim akcijama i održi postignut nivo transparentnosti, navodi se u saopštenju.

OEBS-ov Centar za prevenciju konflikata, u ulozi podrške državama potpisnicama, nastavlja da podiže svest o primeni Sporazuma u medjunarodnoj zajednici.

„Sporazum o Članu četiri odražava mnoge suštinske vrednosti OEBS-a i naš rad u političko-vojnoj dimenizij“, reklja je Urjola.

Ukazala je da je svest da dugoročni stabilnost i mir mogu da se obezbede samo kroz izgradnju poverenja i bezbednosti suština Člana četiri i „crvena nit“ OEBS-ove politike.

Danas je otvorena izložba fotografija posvećena procesu primene Spoprazuma, a nagradjeni su istaknuti pojedinci i partnerske organizacije za njihov doprinos primeni Sporazuma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar