Obeležena godišnjica napada na 'Tuzlansku kolonu'

Na Brčanskoj malti u Tuzli danas je održan pomen i položeno je cveće u znak sećanja na vojnike bivše JNA koji su stradali pre 24 godine prilikom povlačenja vojne kolone iz tog grada.

U „Tuzlanskoj koloni“ ubijeno je najmanje 59 vojnika JNA, a 44 ih je ranjeno.

Pomenu su prisustvovale porodice poginulih pripadnika JNA, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, delegacija Narodne skupštine RS i predstavnici Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Obežavanje 24 godine od stradanja vojnika u „Tuzlanskoj koloni“ nastavljeno je u Bijeljini, služenjem parastosa i polaganjem venaca na gradskom groblju Pučile.

Pripadnici Teritorijalne odbrane napali su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja se, na osnovu postignutog dogovora, povlačila iz tamošnje kasarne i trebalo je da preko Bijeljine predje u Srbiju.

Za napad na kolonu JNA u Tuzli na 12 godina zatvora bio je osudjen Ilija Jurišić, bivši policijski zvaničnik, ali ga je u martu ove godine Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio optužbe za ratni zločin, jer nije bilo dokaza da je naredio napad na vojnu kolonu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar