Obrušavanje uzrok pogibije rudara u Kaknju

Do nesreće u Rudniku mrkog uglja Kakanj, u kojoj su poginula četiri rudara, došlo je zbog obrušavanja kamena nakon što je pukla drvena podgrada, izjavio je federalni rudarski inspektor Ferid Osmanović.
Osmanović je rekao da se noćašnja nesreća, u trenutku kada je u trećoj smeni bilo 28 rudara, desila na oko 105 metara dubine.

„Direktno na samom radilištu, koje je radilo na izradi rudarske prostorije, komore, za smeštaj elektroopreme, radilo je sedam rudara. U jednom trenutku, posle iznenadnog odvajanja neposredne krovine, došlo je do urušavanja kamena direktno na radnike koji su se nalazili na radilištu“, naveo je Osmanović.

Jama trenutno ne radi, a istražne radnje će biti nastavljene.

Vršilac dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja Kakanj Kasim Alajbegović je rekao da se nesreća desila u jami koja nije eksploataciona, već pored glavnog transportnog hodnika, kod izrade treće komore za smeštaj trafostanice.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je rekao da su izgubljena četiri dragocena života, iza kojih su ostala deca i žene.

On je naglasio da nesreća nije klasična pošto se desila u relativno stabilnom delu jame i da se moraju uvesti mere bezbednosti da se ubuduće ovakve nesreće ne bi dešavale.

Nesreća se desila rano jutros, oko jedan sat u trećoj smeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar