Obzerver: Makedonija gluva na apele Evropske unije

Makedonija je ostala gluva na apele predsednika Saveta Evrope Donalda Tuska, piše EU Obzerver, dan nakon neuspešne posete ovog visokog zvaničnika EU, koji se u ponedeljak u Skoplju sastao sa predsednikom Đorđem Ivanovim.

„Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da postupci makedonskog predsednika Đorđa Ivanova zaustavljaju zemlju na njenom evroatlantskom putu. On ga je zamolio da se prestane sa podizanjem tenzija … i potpirivanjem međuetničkih sukoba“, piše EU Obzerver.

Ivanov, navodi se, blokira albanske opozicione stranke da se pridruže koalicionoj vladi, iako je formirana parlamentarna većina.

Tusk je u ponedeljak u Skoplju izjavio da se ništa nije promenilo u stavu vlasti o formiranju nove vlade i prevazilaženju krize, što će, kako se konstatuje, imati negativne posledice za koaliciju.

Nakon nedavne neuspešne misije evropskog komesara za pregovore o proširenju i susedstvu Johanesa Hana, juče je u Skoplju pođednako neuspešno svoju posetu završio i Tusk.

Razlika je u tome što je Ivanov odbio da se sastane sa Hanom, koji je nedavno u Skoplju razgovarao i sa predstavnicima političkih partija u parlamentu. Ivanov je tada Hanu poručio da je njegov stav nepromenjen i da je sve što je imao u vezi sa formiranjem vlade već rekao.

To isto Ivanov je juče ponovio Tusku, koji se sastao samo predsednikom države, ne i sa predstavnicima partija.

Zabrinutost zbog pogoršanja međunarodne pozicije Makedonije izrazio je danas i Diplomatski klub, koji okuplja bivše domaće i aktuelne strane dplomate i ugledne pojedince. Oni, naime, smatraju da je vreme za radikalne promene u ponašanju najviših makedonskih zvaničnika.

Kako prenosi skopski portal Plusinfo, Diplomatki klub je saopštio da aktuelna vlast u Makedoniji ugrožava odnose te države i Evropske unije, te da je u pitanje dovedeno partnerstvo zvaničnog Skoplja i Brisela po pitanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dobijanju statusa kandidata Makedoniji, viznoj liberalizaciji, pa čak i mogućnost da se toj državi uskrati preporuka za početak pregovora o pristupanju EU.

Iz Diplomatskog kluba su upozorili da kratka, ali direktna zapažanja predsednika Evropskog Saveta Donalda Tuska, nakon razgovora sa Ivanovim, ukazuju na mogućnost drastične promene u odnosu Brisela prema Skoplju, odnosno na mogući uvod u dublju izolaciju Makedonije, što bi se odrazilo na razvoj i bezbednost države.

Ovo, kako se navodi, proizlazi iz Tuskove izjave da Makedonija može da računa na podršku Brisela, ali tek kada pronađe rešenje za izlazak iz političke krize.

Diplomatski klub stoga smatra da je došlo vreme za radikalne promene u ponašanju najviših zvaničnika i ispunjavanja obaveza koje proističu iz potpisanih sporazuma u kojima stoji da je strateški cilj Makedonije priključenje u evropske i atlantske strukture.

Ivanov je, međutim, ostaje dosledan svom stavu da neće dodeliti mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu. Ivanov je Tusku rekao da bi vlada Zaeva, koji je prihvatio „tiransku platformu“ bila ucenjena, te da Makedoniji to nije potrebno.

Ivanov je više puta do sada izjavio da „tiranska platforma“, koju su sačinile četiri parlamentarne albanske partije u Tirani, uz podršku premijera Edija Rame, ruši suverenitet i integritet Makedonije.

VMO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, pozvala je Zaeva da se odrekne „tiranske platforme“ i čak ponudila u tom slučaju podršku manjinskoj vladi, ili u suprotnom traži raspisivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora.

Ta stranka bliska Ivanovu je u ponedeljak promovisala Manifest „Za zajedničku Makedoniju“, koju, međutim, SDSM i Zaev ne prihvataju.

Sve to dodatno usložnjava višegodišnju političku krizu u Makedoniji iz koje se u ovom trenutku ne vidi izlaz.

Zaev insistira na mirnoj predaji vlasti i uveren je da će izborom predsednika parlamenta moći da formira vladu s obzirom nato da je obezbedio parlamentarnu većinu od 67 poslanika zajedno sa dvema najvećim albanskim partijama – DUI i Besa.

Nema, međutim, izgleda da će makedonski parlament skorije izabrati predsednika s obzirom na to da je konstitutivna sednica započeta 30.decembra danas ušla u sedmi dan rasprave, a u fokusu je polemika poslanika dve najuticajnije partije o „tiranskoj platformi“ i drugim pitanjima koja uopšte nisu na dnevnom redu.

Tri i po meseca od vanrednih parlamentarnih izbora Makedonija nema vladu, nema predsednika parlamenta, a gradonačelnicima i predsednicima opština je istekao mandat, jer redovne lokalne izbore prošlog meseca nije imao ko da raspiše.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Donald TuskĐorđe Ivanovevropska unija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radovic

    Pa bolje da je gluva na apele EU neho na apele svog naroda.