Od marta u hrvatskim apotekama prodaja kanabisa

Od marta ove godine u hrvatskim apotekama bi trebalo da počne prodaja želatinskih kapsula od ulja kanabisa, u dozi od po pet miligrama, ali krajnja cena još nije definisana i zavisiće od farmaceutske mreže, prenela je hrvatska štampa.

Cena će, pišu hrvatski mediji, biće neuporedivo niža od one koja se spominje kao prodajna na crnom tržištu na kojem se, na primer, mesečna doza smole ili ulja od kanabisa, prema nekim navodima, može nabaviti po ceni između 15.000 i 20.000 kuna.

U apotekama će te količine biti znatno jeftiije za desetinu te cene.

„Cena nije formirana, još nemamo troškove prevoza, a tu je i marža koju na proizvod stavljaju apoteke, ali okvirno bi to moglo biti oko 1.000 do 1.500 kuna za mesečnu dozu. Isključivo uz recept“, navodi dr. Nevenka Kovač, direktorka Imunološkog zavoda.

Imunološki zavod je u procesu je finiširanja ugovora s kanadskim proizvođačem, koji je prihvatio neke predložene korekcije ugovora.

Paralelno s tim radi se na uvoznim dozvolama i ispunjenju svih uslova koji su strogi jer reč je o psihoaktivnoj drogi, pa, na primer, Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) mora potvrditi sigurnost čuvanja supstance. Isprva će se uvoziti manje količine, i to samo uljnog ekstrakta u kapsulama, a ne i THC u kapima ili za inhaliranje, piše Večernji list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

apotekahrvatskakanabis
Komentari (0)
Dodaj komentar