Od mitropolita se oprostili i Joanikije, Bečić, Bećović

PODGORICA – Administrator MCP vladika Joanikije je govoreći pored odra mitropolita Amfilohija najpre pozdravio predstavnike pravoslavnih crkava iz okruženja, prisutne pripadnike svih konfesija u Crnoj Gori, predstavnike nove vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, kao i sav okupljeni verujući narod koji je nazvao „Amfilohijevim saborom“.

Vladika Joanikije rekao je da je današnji dan veliki događaj ravan velikoj žalosti koja je snašla Crnu Goru.

„Zato je vaš dolazak nama velika uteha, kada plačemo, jer ako zajedno plačemo lakše nam je“, rekao je vladika i dodao:

„Plače Crna Gora i neka plače ima za kim“.

Za mitropolita je rekao da je čovek koji plač pretvara u radost, jer je bio čovek bibljski, jevanđeljski i svetootački.

Joanikije je rekao da je mitropolit okadio svaki kamen kuda je prošao, svako dete je pomilovao, svakog gladnog nahranio, a svakog žalosnog utešio.

Svakog beskućnika je primio, sve trpeo i sve milovao svojom ljubavlju, kazao je vladika.

Poručo je da je mitropolit spoznao tajnu Kosova i Metohije kao tajnu srpske golgote isto kao golgotu Jasenovca i Crne Gore.

Otkrio je, kazao je, da se kosovski zavet i tajna Kosova „upečatila“ u Crnu Goru i kada je sa ovog mesta zagrmelo „ne damo svetinje“, to je značilo da nedamo Ostrog, Cetinjski manastir, Patrijaršiju, Gračanicu, Devič i Moraču.

„Ratovao je mitropolit najjačim oružjem – istinom Božjom i pravdom, ljubavlju, trpljenjem i molitvom i praštanjem i zato je pobedio, a njegova smrt je zapečatila sve njegove pobede“, poručio je Joanikije i istakao da zato njegovu smrt doživljava kako pobedu.

Prethodno se prisutnima obratio i predsednik parlamenta Aleksa Bečić, koji je u veoma emitovnom govoru istakao da je Amfilohije bio njegov prijatelj i jedan od najvećih teologa ovog vremena.

Rekao je i da je od mitropoluta moguće oprostiti se, ali ne i rastati.

„Nadam se da ćeš biti poslednji vladika koji je morao da brani Crkvu od dela svog naroda. A branio si je i odbranio tako da si svakom unapred oprostio“, rekao je Bečić.

Tako braniti, a ništa ne uzeti mogu samo veliki i besmrtni, istakao je Bečić i dodao da o veličini mitropolita najbolje govori telegram beogradskog muftije Mustafe Jusufspahića , koji je podsetio da je mitropolit bio taj koji je branio Beogradsku džamiju od napada huligana.

Od mitropolita se govorom oprostio i književnik Matija Bećković koji se okupljenima obratio rečima: „Tužni sabore, ožalošćeni narode, mlada slobodna Crna Goro…“.

On je rekao da je mislio da će mitropoit sahraniti njega, što je, kazao je, bila velika čast za svakoga koga je sahranio u proteklih 30 godina.

Ali, dodao je Nebo je odlučilo drugačije verovatno i zato što je Bog dugo, kako je kazao, „birkao i čekao“ onoga koji zaslužuje da bude smešten između svetog Petra cetinjskog i Petra Drugog Lovćenskog.

Bog je čekao i njima dvojici je, rekao je, pridružio Amfilohija moračkog jasnovica.

Bećković je citirao Ivu Andrića koji je rekao da „pesniku i njegovom delu ni vreme ni ljudi ne mogu ništa“, te dodao da su Srbi pesnici, a srpski jezik pesnički.

„Velike ljude i njihova dela smrt samo uvećava, proslavlja i uveličava, a samo sitne duše i njhova dela poništva“, naveo je Bećković.

Rekao je i da mitropolitova Crna Gora počinje od slova „A“ da zato, kaže, smrt nikom nije pala lakše nego mitropolitu koji je, primetio je, zato ovako blažen i spokojan.

„Zato mi plačemo, a nebo se raduje“, poručio je, između ostalog, Bećković.

Od mitropolita se oprostio i penzionisani vladika Atanasije, koji je mitropolitu preneo stihove naroda Kosova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar