Odlazeća Markovićeva vlada o crnogorskoj manjini u Srbiji

PODGORICA – Odlazeća crnogorska vlada Duška Markovića odobrila je finansijska sredstva Crnogorskom veću u Srbiji, zbog, kako je saopšteno, pogoršanog statusa „crnogorske zajednice“ u Srbiji.

U saopštenju, koje je izdato u trenutku izbora nove vlade Crne Gore, navodi se da je status crnogorske zajednice u Srbiji pogoršan od samostalnosti Crne Gore 2006, a da im je status nacionalne manjine priznat tek 2014. godine, kada je formiran Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine.

To telo, tvrde iz crnogorske vlade, poslednjih pet godina prati kompromitacija, što, kako navode, „dodatno narušava ugled“ crnogorske zajednice u Srbiji, pa je kao supstitut i kao krovna organizacija postojećem Nacionalnom savetu, formirano Crnogorsko veće.

To veće se polovinom novembra obratilo Upravi za dijasporu u Podgorici sa zahtevom za materijalnu pomoć u cilju zaustavljanja „asimilacije dela crnogorskih iseljenika“.

Vlada Crne Gore je usvojila i Informaciju za obezbeđivanje prostora za rad Crnogorskog veća u Beogradu i u Vrbasu, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radović

    Za ime Boga šta ovaj jado trabuni? Crnogorci ugroženi u Srbiji i prijeti im asimilacija.?Koliko laži,mržnje, otrova, pakosti zla i bezumlja u jednoj rečenici.Prava Srbija i prava Crna gora su jedan isti narod, sa nijansama u akcentu govora i običajima, koji su deo prelijepe tradicije.Tu nema zbora o podređenosti bilo koga.Naprotiv, svi pravi Crnogorci su poštovani i cijenjeni bilo gdje gdje živi Srpski narod koga su neodvoivi dio i kome pripadaju i kome će uvijek pripadati.Crna Goro majko naša domovino Srpskih velikaša!