Okupirali smo Crnogorce i proterali ih – na Dedinje

„Srpska vojska nije samo okupirala Crnu Goru već je naterivala Crnogorce da se sele sa svojih divnih planina i kamenjara u Beograd na Dedinje i u Bačku“, kaže istoričar i potpredsednik Socijalističke partije Srbije Predrag Marković.

Tako s ironijom komentariše Predrag Marković tvrdnje crnogorskih zvaničnika da je ta vojska 1918. godine okupirala Crnu Goru i da su bilbordi koji slave njen oslobodilački ulazak u Budvu falsifikovanje istorije.

„Neke moje kolege vide ulazak srpske vojske u Crnu Goru kao okupaciju, a ne kao oslobođenje od Austrougarske. Kažu, treba ove godine da obeležimo stogodišnjicu okupacije Crne Gore, što je veliki apsurd“, kazao je Marković za Tanjug.

Marković posle konstatacije u početnom tonu da su „srbijanski zlikovci“ odmah po prisajedinjenju Crne Gore Srbiji „naterali Crnogorce da nasele mesta po Srbiji, idu u diplomatiju bez znanja stranih jezika, da zauzimaju direktorska mesta bez dana škole“, vraća se na teren istorije i objašnjava da su „istine radi, te 1918. godine samo dve čete srpske vojske ušle u Crnu Goru“.

Jedna četa je bila u Kotoru, dok je druga rasuta po celoj Crnoj Gori. Verovatno je i neko iz te čete stigao do Budve, ali u pitanju su desetine ljudi.

Marković napominje da se austrougarska vojska na kraju Prvog svetskog rata povukla iz većeg dela Srbije, Bosne i Hercegovine, Vojvodine, Hrvatske…

„Na kraju ratova se to tako dešava. Mi zamišljamo oslobođenje kao neku strašno dramatičnu vojnu akciju, ali to je zapravo raspad neke države, vlasti i vojske… Na teritoriju te države koja se raspala dođe neka druga vojska i to se tako završi. Regent Aleksandar i srpske vojvode su imali smisla za političku umešnost, pa su verovatno svečane ulaske u crnogorske gradove organizovali tako da u njih prvo uđu njihovi meštani koji su se borili u srpskoj vojsci“, napominje Marković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crna goraokupacija
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Prvoslav ćirilica

    Srbijo proteraj te đetiće i njihove potomke iz Beograda, oduzmi im imovinu koju su zauzeli i vrati vlasnicima! dosta nam je tih crnogorskih neradnika i lezilebovića!

  • dukljanin

    Svi mi znamo šta smo i ko smo i netreba nam ni tamo neki Marković da nas uči istoriji ni Milo Đukanović…..Srpskom i Crnogorskom narodu je dosta političara i nadri istoričara i ovde i tamo…Lični interesi i prepucavanja odavno nikog ne interesuje ..Jedina nevolja za sve nas je ta što zbog korupcije ..kupovine glasova na izborima i falsifikovanju izbora i u Srbiji i Crnoj Gori nemože da dodje do izražaja stvarna volja naroda…Na ovim prostorima je stvoren jedan zatvoreni da nekažem začarani krug političara i njihovih pomagača da jednostavno nema drugog izlaza osm da se diže ponovo neka revolucija ..Malo je verovatno da će se tako nešto dogoditi bilo gde na ovim prostorima nego svako neka živi ,radi i snalazi se kako zna…..Stvarnu istoriju svi znamo bar jedan dobar deo ljudi.A što se tiče Dedinja koje je do dolska znamenitih ljudi na njemu bilo selo naseljeno je ne samo Crnogorcima već i Hrvatima ..Slovencima ..Muslimanima..Jevrejima ..Arapima i raznim drugim i Crnogorci nisu samo na Dedinju oni čine dobar deo ove naše Srbije samo se treba vratiti kroz vreme i istoriju i setiti se velike seobe naroda na ovim prostorima..Priučeni političari nisu kompetentni da pričaju o tome ili ako već neznaju neka malo zavire u istorijske knjihe i arhivu…A ako se već pominje 1918 onda neka se pomenu i godine bežanije Srpske vojske i njihovu golgotu kao i to da je jedna Crnogorska vojska zaustavila silu kakva je bila Austougarska tada i spasila našu Srpsku vojsku od uništenja…..Oko 15000 Crnogoraca je izginulo na i oko Mojkovca pa je bilo za očekivati da u kasnijem periodu Srpska vojska okrepljena pomogne u oslobađanju od tiranije….

  • Miša

    Eee kralju Pero i kralju Nikola sto ne ustanete i utuvite,ovom srpskom i crnogorskom narodu,sta smo i ko smo.