Opsadno stanje u Podgorici zbog spornog zakona, policija blokirala centar grada

Crnogorski parlament razmatraće danas Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Uprava policije saopštila je da će, zbog mogućih neprijavljenih okupljanja građana, zatvoriti pojedine ulice u užem gradskom jezgru u Podgorici.

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta su odlučili da će ipak prisustvovati sednici Skupštine.

Na Fejsbuk stranici DF-a objavljeno je da su se lideri stranke Andrija Mandić i Milan Knežević sinoć u Beogradu sastali sa patrijarhom Irinejom.

„Nakon blagoslova našeg patrijarha Irineja i razumijevanja i podrške naših episkopija na prostoru današnje Crne Gore poslanički klub Demokratskog fronta će biti u Skupštini i očekuje da svi vjernici koji su potpisali peticiju SPC u Crnoj Gori da će braniti svoje svetinje budu pred Skupštinom Crne Gore u 11 časova i izraze protest protiv usvajanja sramnog Zakona koji atakuje na našu Crkvu“, navodi se na Fejsbuk stranici Demokratskog fronta.

Sinoć su se pred zgradom skupštine okupili članovi vanparlamentarne stranke „Prava Crna Gora“, sa namerom da tu dočekaju dan, i sa onima koji se protive ovom predlogu zakona danas poruče poslanicima da ne prihvataju, kako kažu, igranje sa Pravoslavljem kao najsvetijim delom i temeljem crnogorskog društva.

Uoči rasprave u crnogorskom parlamentu, Mitropolija Crnogorsko-primorska, koja se protivi ovakvom zakonskom predlogu, objavila je dokument sa primedbama, ranije dostavljenom premijeru Dušku Markoviću.

Uprava policije saopštila je da će, zbog mogućih neprijavljenih okupljanja građana, zatvoriti pojedine ulice u užem gradskom jezgru u Podgorici.

Ulice su zatvorene za saobraćaj svih motornih vozila i kretanje pešaka od 7.30 do „procene rukovodioca obezbeđenja“.

„Zatvaranjem navedenih ulica i saobraćajnica policija je spriječila neprijavljena okupljanja ispred Skupštine i drugih obavezno štićenih objekata a prema svim pojedincima koju su putem medija pozivali građane na okupljanja protivno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama preduzeće se mjere shodno pozitivnim pravnim propisima u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira, nesmetanog funkcionisanja državnih institucija i očuvanja lične, imovinske sigurnosti i bezbjednosti svih građana Crne Gore“, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Podgoricazakon o veroispovesti
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • DOSTA JE BILO

    Ovo će biti Milov kraj, i vrijeme je više. Dosta je Titov Pionir (od koga je uspješno preuzeo kako se može 30 godina krasti na izborima) maltretirao veći dio Crne Gore (osim kriminalaca sa kojima je saradjivao i koji su ga podržavali). Najzad će se Crna Gora osloboditi posljednjeg Tiranina u Evropi.