Optužnica protiv bošnjačkog ratnog komandanta

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina, koji se tereti za zločine koje su na području Vozuće nad Srbima počinili pripadnici jedinice „El mudžahid“.

Kako je navedeno u saopštenju Suda BiH, Mahmuljin se tereti da je počinio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika, bolesnika i civila na području opštine Zavidovići.

U optužnici se navodi da Mahmuljin, u svojstvu komandanta Trećeg korpusa, u čijem sastavu je delovao i odred „El mudžahid“, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo da spreči zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti.

Mahmuljin je, navodi se u optužnici, imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju da počine zločin, ali nije preduzeo ništa da ih spreči niti je preduzeo išta kako bi kaznio počinioce zločina.

U optužnici se dodaje da su pripadnici odreda „El mudžahid“, medju kojima su bili borci iz afroazijskih zemalja, nakon zarobljavanja ratnih zarobljenika, civila i sanitetskog osoblja srpske nacionalnosti počinili ubistvo više od 50 zarobljenika, od kojih su neki ubijeni ritualnim odsecanjem glava zarobljenika, koje su posle toga pokazivane drugim zarobljenicima.

U optužnici se navodi da su pripadnici ovog odreda zlostavljali i mučili zarobljenike, odsecali im uši i nanosili ubodne rane po raznim delovima tela, vezali i premlaćivali raznim predmetima, primenjivali izuzetno surove oblike mučenja, odnosno vezali zarobljenika u zgrčene položaje sa omčama oko vrata, držali ih tako više sati, pa su se žrtve, pomerajući omče, gušile.

Od zlostavljanja i premlaćivanja mnoge žrtve su ostale s trajnim posledicama i invaliditetom.

Posle rata u BiH, posmrtni ostaci oko deset žrtava su pronadjeni, identifikovani i sahranjeni, a za telima ostalih žrtava se još traga.

Mahmuljin se tereti da je znao za ubistva i zlostavljanja zatvorenika, koja su trajala više od 15 dana, u periodu juli-avgust 1995. godine, i u drugom slučaju tokom septembra 1995. godine, ali da nije ništa učinio da ove zločine spreči, zaustavi ili da kazni počinioce.

Mahmuljin je uhapšen 8. decembra, ali je dan kasnije, uz mere zabrane, pušten na slobodu.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje više od 70 svedoka optužbe, od kojih će 11 dati iskaze uz mere zaštite i priloženo je više od 900 dokaznih materijala, kojima će Tužilaštvo dokazivati krivicu optuženog.Reč je o predmetu kategorije dva, koji je u fazi istrage dostavljen iz Haškog tribunala na procesuiranje u BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar